Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους του μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινιάς «40 μέρες μετά…», διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8 το απόγευμα, στην πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 (Οσία Ξένη).
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 40ήμερο Μνημόσυνο θα πραγματοποιηθούν επίσης:
το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας «Μπλόκου Κοκκινιάς», η performance της ΠΕΝ με τίτλο: «Επικράτεια της ακινησίας – Λυτρωτική αντιπαράθεση», η βραδιά ποίησης «Κύκλος Ποιητών» με τη συμμετοχή Ελλήνων & ξένων ποιητών και η θεατρική παράσταση με το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Άρης».

Ιδιαίτερη αναφορά για τις φετινές εκδηλώσεις αποτελεί η συζήτηση με τους Δημάρχους – Μέλη του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών περιόδου 1940 – 1944 Ελληνικά Ολοκαυτώματα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έγινε στις 17 Αυγούστου του 1944 και ήταν μία από τις πιο αιματηρές στιγμές στη διάρκεια της κατοχικής περιόδου. Όμως τα σχετιζόμενα με αυτό γεγονότα συνεχίστηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 μέρες μετά. Ήταν η μέρα που θα γίνονταν η επιμνημόσυνη δέηση το μνημόσυνο για τα 40 των θυμάτων της 17ης Αυγούστου, όταν στο τέλος της τελετής της επιμνημόσυνης δέησης και ο κόσμος ήταν πυκνός, οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους χτύπησαν με πολυβόλα τον κόσμο με απολογισμό 10 νεκρούς και 35 τραυματίες.

Σχετικές ειδήσεις:

Ο ματωμένος «απόηχος» του Μπλόκου της Κοκκινιάς στις 24 Σεπτεμβρίου 1944

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944

Το ert.gr στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτορεπορτάζ)

Μοιράσου το άρθρο: