Την έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων γιατί όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση των Ιωαννίνων όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας πως όταν οι πολίτες και η Πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιοριστεί. 

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τα μέτρα που ισχύουν από το πρωί της Παρασκευής όσον αφορά τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα:

  • Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της ΕΕ. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 07:00-23:00, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Από την Κακαβιά εισέρχονται Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 07:00-23:00, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά τη συμπλήρωση του PLF τους.
  • Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 07:00-23:00 ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο, μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR που θα πρέπει να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν. Επιπλέον, όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ.

Στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 9-19 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 399 παραβάσεις σε 43.051 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Περιφέρειες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας .

Επιβλήθηκαν 712 πρόστιμα, συνολικού ύψους 293.850 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 315 συνολικά ημερών. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση των σχετικών με τις μετακινήσεις μέτρων.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: