«Αποσυνδέουμε τον εξεταζόμενο από τον εκπαιδευτή του, δεν θέλουμε να εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι παραβάσεις πουν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να συμβαίνουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, σχετικά με τις ριζικές αλλαγές που προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου που προέκυψε από τη διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες για τη χορήγηση άδειας οδήγησης.

«Σπάμε την πρακτική εξέταση σε δύο φάσεις», δήλωσε ο Νίκος Μαυραγάνης με την πρώτη φάση της Γενικής Πορείας να προϋποθέτει χρήση ψηφιακών και οπτικοακουστικών μέσω στο αυτοκίνητο όπου θα βρίσκονται «μόνον ο εξεταστής και ο εξεταζόμενος». Στη δεύτερη φάση ο οδηγός αξιολογείται χωρίς εξεταστή μέσα σε πεδίο κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ και πάλι είναι συνεχής ο έλεγχος από κάμερες και μικρόφωνα.

«Το ζητούμενο είναι η ανόθευτη ικανότητα αυτού που θέλει να οδηγήσει», δήλωσε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι με το νέο ψηφιακό σύστημα ταυτοποιείται η συμμετοχή και η παρακολούθηση της θεωρητικής εκπαίδευσης.

«Στη φάση της θεωρητικής εξέτασης επιτρέπονται μέχρι δύο λάθη, ενώ η επιλογή των θεμάτων εξέτασης όπως και η επιτήρηση της αίθουσας θα είναι ηλεκτρονική και τα πάντα θα κρίνονται από αξιολογητές και επιθεωρητές που ελέγχονται από το υπουργείο» , πρόσθεσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προσδιορίζοντας ότι οι ποινές για παρατυπίες ή παραβάσεις  φτάνουν και σε απόλυση.

«Το νέο σύστημα είναι απλό και φθηνό, με κάμερες που δεν στοιχίζουν πάνω από 50 ευρώ, κόστος μηδαμινό εάν θέλεις να προφυλάξεις ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άντζελα Ζούγρα

Μοιράσου το άρθρο: