Ν. Ταβερναράκης: Μπορούμε να κάνουμε έρευνα αιχμής και στην Ελλάδα (video)

Μπορούμε να κάνουμε έρευνα αιχμής και στην Ελλάδα η οποία μάλιστα να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από την αντίστοιχη έρευνα που γίνεται σε άλλα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και όλου του κόσμου, τόνισε ο καθ. Ιατρικής πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του ΙΤΕ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Νικόλαος Ταβερναράκης στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

Ο κ. Ταβερναράκης επεσήμανε ότι “απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων διαπρέπουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό του πόσο καλή δουλειά γίνεται. Πρέπει να το αναγνωρίζουμε αυτό, να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά”.

“Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο ή ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα και δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε αυτή την προσπάθεια” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Aκόμα αναφέρθηκε στο ελληνικό rapid test λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι “αποτέλεσμα μίας εμβληματικής δράσης στην οποία συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΙΤΕ”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ταβερναράκη:

Εκλέχθηκα αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας που είναι ένας μεγάλος χρηματοδοτικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος υποστηρίζει την έρευνα αιχμής σε όλα τα πεδία ανεξαίρετα και είναι ένας οργανισμός που έχουν αξιοποιήσει και οι Έλληνες ερευνητές και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από αυτό το πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα.

Είναι σημαντικό ότι αναδεικνύεται η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα, η προσπάθεια των Ελλήνων ερευνητών έτσι ώστε να σταθούν κι αυτοί, σε ίδιο επίπεδο, απέναντι στους ξένους ερευνητές, των άλλων χωρών. Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει ότι και στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε έρευνα αιχμής η οποία μάλιστα να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από την αντίστοιχη έρευνα που γίνεται σε άλλα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων διαπρέπουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό του πόσο καλή δουλειά γίνεται. Πρέπει να το αναγνωρίζουμε αυτό, να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο ή ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα και δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε αυτή την προσπάθεια.

Τι λείπει στα ελληνικά ΑΕΙ

Βεβαίως λείπει η χρηματοδότηση, χρειάζεται να στηριχθούν τα ελληνικά ινστιτούτα τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα αλλά επίσης χρειάζεται και ένα θεσμικό πλαίσιο ευέλικτο με μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της έρευνας. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για να φτάσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την έρευνα και την επιστήμη στη χώρα για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επιστήμονες, ακόμα και Έλληνες της διασποράς να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Στόχος μου ήταν να κάνω καλά τη δουλειά μου , να κάνω έρευνα όσο πιο καλά μπορώ, να αναδεικνύουμε και την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα και εδώ στο ΙΤΕ. Αυτός είναι ο αρχικός στόχος, αυτή είναι η εστίαση της προσπάθειας, να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται . Οι διακρίσεις και όλα αυτά δεν είναι αυτοσκοπός, δεν κάνουμε ότι κάνουμε για να πάρουμε βραβεία, το κάνουμε γιατί πιστεύουμε σε αυτό, πιστεύουμε στην αξία της έρευνας και πιστεύω ότι οι συνθήκες της πανδημίας το έχουν δείξει αυτό σε όλους. Αν έχουμε ένα εμβόλιο τώρα, μερικούς μήνες μόλις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σε λιγότερο από ένα χρόνο και μάλιστα όχι μόνο ένα εμβόλιο αλλά πολλά εμβόλια εξαιρετικά αποτελεσματικά το οφείλουμε στην επιστήμη και στην έρευνα.

Ελληνικό rapid test

Είναι αποτέλεσμα μίας εμβληματικής δράσης στην οποία συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΙΤΕ. Πρόκειται για ένα τεστ που μπορεί να διευκολύνει τη ιχνηλατήση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχοντας τη δυνατότητα να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα, να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι για τη διασπορά του ιού. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες, και νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί, για τη δημιουργία τέτοιων τεστς. Μια τέτοια εταιρία έχουμε κι εμείς εδώ στην Κρήτη. Το ίδρυμα ΙΤΕ έχει δημιουργήσει την BIOPIX η οποία έχει φέρει στην αγορά ένα αντίστοιχο rapid test, μοριακό μάλιστα το οποίο μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στο πεδίο έτσι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος