Αυστηροποίηση ποινών σε αδικήματα που αφορούν σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά και τρομοκρατίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τους νέους κώδικες, ποινικό και ποινικής δικονομίας.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερα όρια για αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών. Θα μπορούν να βγουν από τη φυλακή στα 22 χρόνια υπό προυποθέσεις, από τα 17 χρόνια που προβλέπει ο σημερινός ποινικός κώδικας.

Ξαναγίνεται κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 χρόνια η κατοχή και χρήση εκρηκτικών σε διαδήλωση.

Ενώ αυστηροποιείαι το πλαίσιο και επιβάλλεται έως και ισόβια κάθειρξη σε οδηγό υπό την επήρεια ουσιών που προκάλεσε πολύνεκρο δυστύχημα».

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

«Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στον ποινικό κώδικα έρχονται να διορθώσουν αδικίες που προσέβαλαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα» τόνισε ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Γώγος.

Στο σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 3 έτη για εισβολή σε δημόσια κτίρια.

Μετατρέπεται εκ νέου σε κακούργημα με φυλάκιση έως 8 έτη από τα 5 που προβλέπεται σήμερα η ενεργητική δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλων.

«Δεν είναι δυνατόν κάθε τρεις με τέσσερις μήνες να γίνονται αλλαγές σε ένα τόσο σοβαρό νομοθετικό κείμενο όπως είναι ο ποινικός κώδικας» επεσήμανε ο δικηγόρος Βάσω Πανταζή.

Σε σχέση με τον ποινικό κώδικα που ισχύει από 1ης Ιουλίου, αυστηροποιείται το πλαίσιο για τρομοκρατικές ενέργειες, ακόμα και για τις προπαρασκευαστικές κινήσεις αυτών.

Προβλέπονται ποινές έως 3 έτη για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.

Τιμωρείται η χρηματοδότηση καθώς και η παροχή πληροφοριών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ενώ, όποιος απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προτρέπει κάποιον σε τρομοκρατική ενέργεια, τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 χρόνια.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Κ. Τσιάρας: Αλλαγές για να ικανοποιηθεί το κοικό περί δικαίου αίσθημα

«Προσπαθήσαμε να προβούμε στις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές ώστε να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά κυρίως να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στον μέσο Έλληνα πολίτη», σημείωσε σε δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας από τη Λάρισα, αναφορικά με τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο Ποινικό Κώδικα.

Ο κ. Τσίαρας λίγο πριν την συμμετοχή του στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που φιλοξενούνται στην Λάρισα, μίλησε για τις αλλαγές που προτείνονται και θα συζητηθούν στον ελληνικό κοινοβούλιο τονίζοντας πως «ενσωματώνουμε αυτό που υπάρχει ως λογική στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υιοθέτησε κάποιες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα «με μια ιδεοληπτική προσέγγιση» και είπε ότι ευελπιστεί πως τα πολιτικά κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο «θα δείξουν και την απαραίτητη ευθύνη αλλά και την απαραίτητη ωριμότητα προκειμένου αυτές τις αλλαγές να τις διαμορφώσουμε και να τις ψηφίσουμε μαζί».

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Μοιράσου το άρθρο: