Σε ετοιμότητα για μετάβαση στην Πορτογαλία προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ολέθριων πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, είναι η ειδική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει συσταθεί για τέτοιου είδους αποστολές σε χώρες της Ευρώπης.

Όπως ανακοινώθηκε, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τη Δευτέρα το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόθεση της χώρας μας να αποστείλει βοήθεια στην Πορτογαλία.

Η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (ΕΜΠΠ) από την ομόλογη Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Ειδικότερα, η χώρα μας προσφέρει την Ελληνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Δασικών Πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος (GR-GFFF 1ATH), αποτελούμενη από 30 άτομα.

Η συγκεκριμένη Μονάδα, τον Ιανουάριο του 2017 και μετά από αξιολόγηση, εντάχθηκε στην European Emergency Response Capacity, «εθελοντική δεξαμενή» του ΕΜΠΠ. Η ελληνική και η γαλλική Μονάδα Δασικών Πυρκαγιών είναι οι μόνες που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην εθελοντική δεξαμενή του ΕΜΠΠ.

Εφόσον οι αρχές της Πορτογαλίας κάνουν δεκτή την προσφορά της Ελλάδας, η μονάδα του Πυροσβεστικού Σώματος θα μεταφερθεί στην Πορτογαλία με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: