Ο Αιμίλιος Αυγουλέας στο Πρώτο Πρόγραμμα (audio)

«Η ελληνική οικονομία πέρα από το γεγονός ότι αντιμωπίζει το πρόβλημα της ανασύνταξης από την δεκαετή ύφεση είναι και λίγο μονοδυναμική γιατί στηρίζεται πάρα πολύ στην κατανάλωση και στον τουρισμό, δεν παράγουμε ούτε βιομηχανικά προϊόντα ούτε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας». Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής χρηματοοικονομικών αγορών και τραπεζικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «ο τουρισμός όπως όλα δείχνουν θα πληγεί, ενώ πλήττεται και η κατανάλωση λόγω των περιοριστικών μέτρων. Οι προβλέψεις των σοβαρών αναλυτών και διεθνών οίκων ξεκινούν από ύφεση της τάξεως του 5% και φτάνουν έως 10%, πιστεύω ότι τελικά θα είναι κάπου στη μέση».

Ο κ. Αυγουλέας δήλωσε ότι «ο υπουργός των Οικονομικών είπε ότι η ύφεση θα είναι γύρω στο 3,5%, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχισθεί η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η Μ. Βρετανία διαθέτει το 1/3 του ΑΕΠ και παραπάνω, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι απασχολούμενοι . Αυτό ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να το αντέξει. Η χώρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας, και αυτό είναι αναπόφευκτο εάν θέλουμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά αυτό έχει τον κίνδυνο να πάρουν την ανηφόρα τα επιτόκια».
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «ίσως θα πρέπει σιγά σιγά να ξαναδούμε τον αλγόριθμο μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού λόγω των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης, ο αριθμός των πολιτών που έχασαν την ζωή τους είναι χαμηλός. Αν και τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι σωστή κατεύθυνση και τα αναπροσαρμόζει με βάσει τις ανάγκες , εν τούτοις δεν αρκούν».
«Ο ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους της διατήρησης του εισοδήματος επιχειρήσεων και εργαζομένων αλλά και ένα μέρος της ανασυγκρότησης αργότερα» τόνισε ο κ. Αυγουλέας. Πρόσθεσε ότι «έχουν αρθεί οι περιορισμοί στα κεφάλαιά τους, στη ρευστότητα τους, δεν θα υπάρξουν τεστ αντοχής φέτος, ίσως και του χρόνο. Έχουν ρευστότητα οι τράπεζες που ο ελληνικός λαός τις ανακεφαλαιοποίησε με κόστος 42 δισ. και θα πρέπει να συμβάλουν και αυτές στη διατήρηση της απασχόλησης ιδιαίτερα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρέπει έστω και με κρατική εγγύηση να γίνουν πολύ λιγότερο φειδωλές απ’ ‘ ότι είναι σήμερα στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων αυτών. Οφείλουν να το κάνουν γιατί μπορεί πιά».
Ευρωομόλογο
Σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου ο κ. Αυγουλέας τόνισε ότι «ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το χρέος των χωρών του νότου είναι οι χώρες αυτές να δανειστούν μαζί με τις χώρες βορρά που έχουν υψηλότερη πιστωτική αξιολόγηση και πιστοληψία έτσι ώστε και τα επιτόκια να μείνουν χαμηλά και να μην καταρρεύσουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα αυτών των χωρών. Η στάση των χωρών του βορρά είναι πολύ μυωπική καθώς αρνούνται και το ευρωομόλογο και ένα μηχανισμό που θα δημιουργήσει ένα καινούργιο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, μια επενδυτική επανάσταση για την Ευρώπη. Δεν θα υπάρξει από κοινού έκδοση ομόλογου από τα 19 μέλη της Ευρωζώνης.
Το μέλλον της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης είναι μουντό. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί με αυτούς τους όρους η διαιώνιση του ευρώ, πολύ περισσότερο που μέσα στην πανδημία δεν έφθασε το αίσθημα της αλληλεγγύης, που είναι δεν είναι φιλανθρωπία, στις χώρες που δοκιμάσθηκαν. Επίσης δεν είναι βιώσιμο και οικονομικά γιατί δεν μπορούν να δανείζονται με αρνητικά επιτόκια οι μεν και οι δε με τεράστια επιτόκια. Δε είναι βιώσιμο ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά».

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος