Σε ισχύ ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας – Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα

Τον χάρτη Υγειονομικής Προστασίας παρουσίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Οι 74 περιοχές της χώρας «χρωματίζονται» ανάλογα με το επίπεδο των κρουσμάτων και της ανάγκης λήψης έκτακτων τοπικών μέτρων. Σε όλα τα επίπεδα υπάρχει πλέον ωράριο στην εστίαση, το οποίο δεν αλλάζει για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), δηλαδή η απαγόρευση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 που ισχύει και για την Αττική.

Τα επίπεδα υγειονομικής Ασφάλειας στο χάρτη

Σε σύνολο 74 περιφερειακών ενοτήτων, 26 είναι σε ετοιμότητα (πράσινο), 25 σε κατάσταση επιτήρησης (κίτρινο) και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί).
Καμία περιοχή δεν είναι προς το παρόν στο κόκκινο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Ωστόσο η Αττική και το κέντρο της Αθήνας συγκαταλέγονται στις περιοχές του επιπέδου 3, πριν από το κόκκινο και την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικά οι περιοχές στο επίπεδο 3 είναι: Αττική, Αχαία, βόρειος τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Καρδίτσα, Κεα- Κύθνος, κεντρικός τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, νήσοι Αττικής, Πειραιάς, Σάμος και Τρίκαλα.

“Η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη”

Σε ερώτηση για το πόσο μακριά είναι από το κόκκινο η Αττική, ο Νίκος Χαρτδαλιάς απάντησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα “βρισκόμαστε μακριά”.

Κάθε Τετάρτη συζητάμε και κάθε 14 ημέρες επικαιροποιούμε κατόπιν εισηγήσεων της Επιτροπής όπου μετέχουν 6 επιδημιολόγοι, πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας για 17 κριτήρια που συνυπολογίζονται από διαφορετικούς φορείς  για λήψη μέτρων.

Ο χάρτης βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr/ αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/o-neos-hartis-tis-ellinikis-kyvernisis-gia-tin-ygeionomiki-asfaleia-kai-prostasia)

Όριο συναθροίσεων και κανόνες ανά επίπεδο

Αναφορικά με την εστίαση το ωράριο περιορίζεται:

Από 1- 5 το πρωί στο επίπεδο 1, με όριο πληρότητας το 80%

Από  24.30-5 για το επίπεδο 2, με όριο πληρότητας το 65%

Από 24.00- 5 για το επίπεδο 3 με όριο πληρότητας το 50%

Ανώτατο όριο συναθροίσεων

Ως 100 άτομα για το επίπεδο 1

Ως 50 άτομα για το επίπεδο 2

Ως 9 άτομα για το επίπεδο 3

Αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών ( συνέδρια- χώροι λατρείας)

Στο 65% για το επίπεδο 1

Στο 50% για το επίπεδο 2

στο  30% για το επίπεδο 3

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι τροποποιήσεις αυτές κρίθηκαν «αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και το χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους».

Στο ερώτημα γιατί χρειάζεται ο χάρτης Υγειονομικής Προστασίας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι διότι διαπιστώθηκε κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. «Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Από τα 391 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα τα 161 είναι στην Αττική και τα 25 στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος