Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει <br>τον πολιτισμό στο σπίτι

Προτάσεις για να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας μένοντας σπίτι παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων. Οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα διαμορφώθηκαν από το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Πώς Μένουμε Σπίτι με Πολιτισμό

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πάνω από 70.000 ψηφιακούς επισκέπτες μέχρι στιγμής, έρχεται στο σπίτι μας με ένα μόνο κλικ! Μπορούμε να περιηγηθούμε στο VR tour της μοναδικής έκθεσης «160 χρόνια made in Greece», η οποία είναι αφιερωμένη στην ελληνική βιομηχανία από το 1857 έως σήμερα, και να διαβάσουμε όλα τα κείμενα, να περιεργαστούμε τις σπάνιες εικόνες, τα τεκμήρια και τα αντικείμενα, αλλά και να αλληλεπιδράσουμε με τα διαδραστικά εκθέματα.

Επίσης, η Τεχνόπολη μάς καλεί σε μια Ξενάγηση Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και στην Ψηφιακή Συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου για να ανακαλύψουμε την ιστορία και τη λειτουργία του, τα σπάνια αρχεία και συλλογές του, τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, τα μηχανήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα στη θέση τους, τον ρόλο των εργαζομένων και όχι μόνο.

Από το σπίτι μπορούμε να απολαύσουμε και τις Κυριακές στην Τεχνόπολη «Athens for All» με online δράσεις για οικογένειες με παιδιά από 4 ετών (διαθέσιμες από τις 12 Απριλίου στις 11.00) στο επίσημο site του Μουσείου. Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά Video Games για παιδιά που σχεδίασε η ομάδα Antidot Design Studio, και γνωρίζουν την ποπ αρτ μέσα από το εργαστήριο Το Εργοστάσιο του Άντυ Γουόρχολ έρχεται σπίτι σου. Επιπλέον, στο DIY Art Lab τα παιδιά καταπιάνονται με δημιουργικές κατασκευές, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και πολλή φαντασία. Μικροί και μεγάλοι αξιοποιούν τις Δημιουργικές κάρτες για παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβύρινθους και εικαστικές δραστηριότητες!

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει <br>τον πολιτισμό στο σπίτι

Στο site του INNOVATHENS μπορεί κανείς να παρακολουθήσει online σεμινάρια και workshop αφιερωμένα στην επιχειρηματικότητα και στις νέες τεχνολογίες: κάθε Δευτέρα ένα βίντεο σχετικό με την Επιχειρηματικότητα, την Διοίκηση και το Μάρκετινγκ· κάθε Τρίτη & Πέμπτη σε συνεργασία με το ΚΕΑΚ (Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας) διοργανώνονται live streaming σεμινάρια που αφορούν στην ανάπτυξη soft skill, με εισηγητή τον Γεράσιμο Τζαμαρέλο· κάθε Παρασκευή, ανεβαίνει ένα βίντεο για νέες τεχνολογίες, λογισμικά και τον ψηφιακό κόσμο.

Τέλος, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν online ομιλίες αναγνωρισμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν φιλοξενηθεί στο Athens Science Festival για θέματα που καλύπτουν κάθε πεδίο ενδιαφέροντος! Θα τα βρείτε όλα ΕΔΩ. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το ανανεωμένο digital πρόγραμμα των πιο αγαπημένων φεστιβάλ και δράσεων της Τεχνόπολης, των Αθηναίων και ολόκληρης της πόλης.

#KatheMeraTexnopoli #HTexnopoliSpitiSou

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προσφέρει για δωρεάν online παρακολούθηση τις τρεις οπερέτες που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2018-19 & 2019-20, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι». Πρόκειται για τις παραστάσεις «Η Εύθυμη Χήρα» του Franz Lehár (διαθέσιμο από 7 Απριλίου), «Η Ωραία Ελένη» και «Ο Ορφέας στον Άδη» του Jacques Offenbach. Θα τις βρείτε ΕΔΩ.

Σύντομα θα ανέβουν δύο ακόμα παραγωγές, το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Felix Mendelssohn, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη (θεατροποιημένη συναυλία 2018-19) και το θεατρικό έργο «Peer Gynt» του Henrik Ibsen σε μουσική Edvard Grieg, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη (θέατρο με σκηνική μουσική 2019-20). 

Σπίτι μένουν, επίσης, η μουσική και οι μουσικοί! Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων μάς ταξιδεύει στην «Αθήνα» του Μάνου Χατζιδάκι με την ευγενική παραχώρηση άδειας των δικαιωμάτων από την εταιρεία Seed Point για λογαριασμό του Γιώργου Χατζιδάκι (Δείτε το ΕΔΩ), ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα κομμάτια. Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, από την πλευρά της, ετοιμάζει αγαπημένες συνθέσεις – το ίδιο και τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων, που σχεδιάζουν εκπλήξεις για το Πάσχα.

Κι επειδή μαζί με το πνεύμα ασκούμε και το σώμα, πολύ σύντομα έρχονται στο σπίτι σας εντατικά προγράμματα γυμναστικής από τους γυμναστές του ΟΠΑΝΔΑ. 

Αυτά, και πολλά ακόμα που θα ακολουθήσουν, θα είναι διαθέσιμα μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΑΝΔΑ.

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει <br>τον πολιτισμό στο σπίτι

Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net στηρίζει την προσπάθεια των πολιτιστικών φορέων, οργανισμών και ομάδων να κάνουν τον πολιτισμό προσβάσιμο σε όλους και να εξακολουθούν να δημιουργούν και να προσφέρουν. Συγκεντρώνει λοιπόν όλες τις εκθέσεις, συλλογές, ψηφιακές περιηγήσεις, διαλέξεις, κείμενα, ταινίες, παραστάσεις των πολιτιστικών φορέων-μελών του Δικτύου -και όχι μόνο- και τις προσφέρει στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα του www.athensculturenet.com και από το προφίλ του στο Facebook. Η λίστα ανανεώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η Art Athina σχεδιάζουν έναν ψηφιακό περίπατο στις γκαλερί για να συστήσουν στους διαδικτυακούς επισκέπτες τα έργα των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν, με στιγμιότυπα από τις εκθέσεις που ήταν προγραμματισμένες γι’ αυτή την περίοδο, εικόνες από τα εργαστήρια των καλλιτεχνών και νοερά ταξίδια στα μονοπάτια της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.

Επίσης, ως συνέχεια της αγαπημένης δράσης «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» και σε μια προσπάθεια στήριξης του χώρου του βιβλίου, των συγγραφέων αλλά και του ηθικού του κόσμου, ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού σχεδίασαν μια καμπάνια στα social media με τον τίτλο «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου: Μένουμε Σπίτι Παρέα με τους Συγγραφείς».

Ποιες «διαδρομές» ακολουθούν οι συγγραφείς τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού; Ποιες σκέψεις τούς συντροφεύουν, ποια βιβλία και ποια νοερά ταξίδια πραγματοποιούν; Οι δημιουργοί στέλνουν ένα σύντομο βίντεο μέσω του κινητού τους, στο οποίο ο καθένας δίνει το δικό του μήνυμα, μιλάει για το βιβλίο του, αφηγείται αποσπάσματα ή προτείνει αγαπημένα του βιβλία.

Μέχρι σήμερα στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει ήδη τεράστια απήχηση στο κοινό, συμμετέχουν οι (αλφαβητικά): Κώστας Ακρίβος, Πάνος Αμυράς, Θοδωρής Γκόνης, Στέφανος Δάνδολος, Αγγελική Δαρλάση, Τασούλα Επτακοίλη, Λευτέρης Καντζίνος, Εύα Μαθιουδάκη, Παυλίνα Μάρβιν, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Μαρία Παπαγιάννη, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Αλεξάνδρα Τράντα (για τον Μένη Κουμανταρέα), Φωτεινή Τσαλίκογλου, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Χρήστος Χρυσόπουλος. Όλο και περισσότεροι συγγραφείς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και οι συμμετοχές αυξάνονται διαρκώς. Εκτός από το site και το Facebook, τις διαδρομές βρίσκετε και στο YouTube ΕΔΩ.

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει <br>τον πολιτισμό στο σπίτι

«Στον Δήμο Αθηναίων στηρίζουμε τον πολιτισμό και φροντίζουμε, ώστε κάθε κάτοικος της πόλης να απολαμβάνει, αλλά και να συμμετέχει σε πολιτιστικές δράσεις. Έτσι, αυτή τη δύσκολη για όλους μας στιγμή, που εκτιμάμε ακόμα περισσότερο το πόσο ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι ένα καταφύγιο, όπως και ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε, ώστε η ζωή μας στο σπίτι να γίνει πιο όμορφη, μέχρι να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφερόμενος στο πρόγραμμα δράσεων του Δήμου.

#μένουμεσπίτι #διέξοδοςστονπολιτισμό #παρέαμετουςσυγγραφείς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος