Σε καραντίνα βρίσκονται οι 32 Έλληνες που επέστρεψαν από την Κωνσταντινούπολη σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο μαζί με τους 20 που είχαν επαναπατρισθεί από την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη και είναι θετικοί στον κορονοϊό και με τους άλλους 15 που προτίμησαν να παραμείνουν στο ξενοδοχείο για να προστατέψουν τους οικείους τους σε περίπτωση που νοσήσουν. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα υποβάλλει σε εξετάσεις τους επαναπατρισθέντεςαπό την Κωνσταντινούπολη. Η περιπέτεια της επιστροφής τους είχε αίσιο τέλος. Πρώτη πτήση σήμερα για 30 Έλληνες από τη Βρετανία οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Στο αεροδρόμιο του Stanstend συνεχίζεται η περιπέτεια της επιστροφής των 200 εγκλωβισμένων Ελλήνων που εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. Η πρεσβεία μας καταβάλει προσπάθειες για την διαμονή τους. Ήδη δόθηκε διαμονή μιας ημέρας σε κατάλυμα στο Αεροδρόμιο. Περίπου 120 έχουν επιστρέψει στη βάση τους.

Ωστόσο περίπου άλλοι 80 δεν μπορούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη βάση τους καθώς έχουν παραιτηθεί απο την εργασία τους ή έχουν ξενοικιάσει. Η κα Ελεάνα Χαραλαμποπούλου μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε μια διαφορετική διάσταση για την ενημέρωση που είχαν οι Αρχές του Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και το ΥΠΕΞ σχετικά με την πραγματοποίηση των 2 συγκεκριμένων πτήσεων από την Βρετανία της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας με την οποία ήταν να ταξιδέψει και η ίδια, γνωρίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ενημερώσει για απαγόρευση των πτήσεων προς τη χώρα μας.

Η κα Χαραλαμποπούλου καταγγέλλει επίσης ότι υπάρχει δυσκολία συνεννόησης μεταξύ της πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών και παραμένει άγνωστο αν και πότε θα υπάρξει πτήση που θα τους μεταφέρει στην Ελλάδα Επισημαίνει μάλιστα ακόμη και οικονομικά είναι εξαιρετικά δύσκολο οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια έστω και προσωρινή λύση καθώς τα ξενοδοχεία στο Λονδίνο είναι κλειστά και η πόλη από τις ακριβές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο καθώς δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα επιστροφής βάση του οποίου θα κινηθούν.

Περίπου 2000 αιτήσεις εκκρεμούν για επαναπατρισμό στη Βρετανία. Στην παρούσα χρονική φάση αυτός ο αριθμός είναι δύσκολα διαχειρίσιμος.  Με αυτόν τον αριθμό αιτήσεων η επιστροφή των Ελλήνων πολιτών θα γίνει με κριτήρια προτεραιότητας.

Θα προηγηθούν όσοι είναι ασθενείς και όσοι επισκέφτηκαν τη χώρα για ιατρικούς λόγους. Ακολουθούν όσοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι παραμένουν πλέον ανέστιοι στη Βρετανία. Έπονται όσοι  χρησιμοποιήσαν τη Βρετανία ως χώρα Τransit. Όσοι φοιτητές διαθέτουν τόπο κατοικίας  δεν βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιότητας και θα ήταν σκόπιμο και προτιμότερο να επιστρέψουν στη βάση τους μέχρι να ειδοποιηθούν για την ημερομηνία επιστροφής τους στην Ελλάδα.

 

Ρεπορτάζ : Μαίρη Σκανδάλη Πιέρρος Τζανετάκος 

 

Μοιράσου το άρθρο: