Εκτεταμένη κυκλωνική δραστηριότητα επικρατεί από σήμερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών, καταιγίδων και χιονοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της, με εξαίρεση την Ιβηρική Χερσόνησο όπου τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα. Το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει και τα πρώτα χιόνια στα Βαλκάνια…

Και μπορεί οι χθεσινές βροχές να εξασθένησαν ήδη, αφού το χαμηλό που τις προκάλεσε έφυγε νότια προς την Αφρική, όμως νέο αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται πάνω από το Ν. Αιγαίο και αναμένεται να παραμείνει στροβιλιζόμενο μέχρι και αύριο φέρνει βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά της Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αλλά και ισχυρά φαινόμενα με πιθανές χαλαζοπτώσεις στο Κεντρικό και Ν. Αιγαίο και συγκεκριμένα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα και μάλιστα στην Κρήτη αναμένονται για άλλη μια φορά μεγάλα ύψη βροχής αυτό το 2ήμερο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ, μέχρι το βράδυ της Κυριακής που θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά από σήμερα, με την πτώση να γίνεται περισσότερο αισθητή το Σαββατοκύριακο και θα έχουμε χιόνια στα ορεινά και παγετό τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, αυτές τις μέρες.

ΣΗΜΕΡΑ
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού θα έχουμε και στη νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις, ενώ κάποιες τοπικές βροχές θα έχουμε και στα ανατολικά και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Βοριάδες στο Ιόνιο 4-5 και στο Αιγαίο θυελλώδεις 7-8 μποφόρ τοπικά και πτώση θερμοκρασίας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια όπου δε θα ξεπεράσει τους 12-15 βαθμούς.

ΣΑΜΟΣ
Συννεφιά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα, ενισχυμένοι βοριάδες 5-7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 16 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Αυξημένη συννεφιά, με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα. Ενισχυμένοι βοριάδες 4-6 και στα ανατολικά θυελλώδεις έως 7-8 μποφόρ και θερμοκρασία έως 16 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τοπικές βροχές και το πρωί στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες, με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα, εξασθενημένοι βοριάδες 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 14 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα δυτικά και βόρεια καλύτερος καιρός, στην υπόλοιπη χώρα αρκετή συννεφιά με τοπικές βροχές και στη νότια νησιωτική χώρα καταιγίδες, τοπικά ισχυρές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι.
Οι βοριάδες στο Ιόνιο δε θα ξεπερνούν τα 3-5 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά τα 6 μποφόρ, στο Αιγαίο όμως θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ τοπικά ακόμα το πρωί, ενώ θα πέσει κι άλλο λίγο η θερμοκρασία και θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Πάλι λίγες αλλά ασθενείς βροχές θα έχουμε το Σαββατοκύριακο στα ανατολικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και στο Ιόνιο από το μεσημέρι λίγες καταιγίδες και λίγα ακόμα χιόνια στα ανατολικά ορεινά. Θα παραμείνουν οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο στα 7-8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το βράδυ της Κυριακής και θα κάνει ακόμα περισσότερο κρύο, αφού εκτός του ισχυρού βοριά θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία, με παγετό φυσικά στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Μικρή βελτίωση του καιρού, με εξασθένηση των ανέμων και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, θα έχουμε από τη Δευτέρα…

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο: