Περισσότεροι από 4400 κεραυνοί καταγράφηκαν μέχρι χτες το απόγευμα από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ, ενώ είχαμε και μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη, αλλά και τον σχηματισμό υδροστροβίλων κοντά στη Νάξο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη…

Ο υδροστρόβιλος, είναι στην ουσία ανεμοστρόβιλος, μια ταχέως περιστρεφόμενη στήλη ανέμου δηλαδή, η οποία οφείλεται σε πολύ χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο της, εκδηλώνεται πάνω σε υδάτινη επιφάνεια αποφύεται από τη βάση τεράστιων καταιγιδοφόρων νεφών. Συνήθως είναι μικρής διαμέτρου και σύντομης χρονικής διάρκειας και, ως αποτέλεσμα, οι καταστροφές που προκαλεί είναι περιορισμένης έκτασης.

Τα τοπικά ισχυρά φαινόμενα, θα εξασθενήσουν σταδιακά από σήμερα και πιο συγκεκριμένα, θα επηρεάσουν ακόμα:
1. Την Κρήτη μέχρι το βράδυ.
2. Τις δυτικές, κυρίως, Κυκλάδες μέχρι το μεσημέρι.

ΣΗΜΕΡΑ
Στα νότια θα έχουμε ακόμα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα καλός θα είναι ο καιρός και μόνο στα ανατολικά, τις Σποράδες και την Εύβοια, θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Οι βοριάδες, εξασθενημένοι πλέον, δε θα ξεπερνούν τα 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά τα 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ
Παροδικά αυξημένη συννεφιά στα ανατολικά και βόρεια, βοριάδες 4-5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 24 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λιακάδα, ασθενείς μεταβλητοί άνεμοι 2-3 μποφόρ και θερμοκρασία 22 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα θα έχουμε λίγες συννεφιές, αλλά θα βρέξει τοπικά μόνο στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα καλός καιρός. Εξασθενημένοι βοριάδες 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ και άνοδος της θερμοκρασίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ
Γενικά καλός θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα, με λίγες μόνο συννεφιές στην Κρήτη το πρωί και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια το απόγευμα, ενώ θα έχουμε και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τη νύχτα. Οι βοριάδες που σταδιακά θα γυρίσουν σε νοτιάδες, σε περαιτέρω εξασθένηση, δε θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ και θα έχουμε μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα επικρατήσει σταδιακή συννεφιά με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα γυρίσουν σταδιακά σε δυτικούς και θα ενισχυθούν λίγο, φτάνοντας στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει ξανά πτώση.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο: