Στον Έβρο και στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, μαζί με κλιμάκιο του Ελληνικού Τμήματος. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και στην Ανδρ. Μαγγανιά μίλησε για την «ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη ξανά στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα», τόνισε την επιτακτική ανάγκη να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου και κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα και να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Βλέπουμε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται ξανά σαν πολιτικά όπλα και αυτό  είναι απαράδεκτο. Η απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα χωρίς να προηγηθεί διάλογος προκάλεσε χάος στα σύνορα» σημείωσε και εξέφρασε την ανησυχία του μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας άτυπος καταυλισμός για εβδομάδες ή και μήνες στον Έβρο.

«Βρίσκομαι εδώ, ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για προσφέρουμε βοήθεια σε όσους βρίσκονται κολλημένοι στη ‘νεκρή ζώνη’» είπε συμπληρώνοντας πως κάθε αίτηση για προστασία πρέπει να εξετάζεται. «Είναι ανθρωπιστική επιτακτική ανάγκη» τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ότι «η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το βάρος» του μεταναστευτικού ζητήματος και κάλεσε τις χώρες τις ΕΕ να προσφέρουν στήριξη. «Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να υποστηρίξει την Ελλάδα έτσι ώστε να κατανεμηθούν καλύτερα οι άνθρωποι που αναζητούν ένα ασφαλές μέρος να ζήσουν», υπογράμμισε.

Πηγή ΕΡΤ-Συνέντευξη Ανδρ. Μαγγανιά

Μοιράσου το άρθρο: