Οι ελληνορωσικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πόλεμος στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ.

Ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η χώρα του είναι πολύ ικανοποιημένη από το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού, σημειώνοντας πως «διανύουμε το κοινό έτος τουρισμού που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Μόσχα και θα λήξη στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, o κ. Μάσλοβ είπε ότι οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν διά τη διπλωματικής οδού και προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ υποστήριξε ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες πρέπει να κυριαρχεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη της Λωζάννης».

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Όπως είπε τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του παρακολουθούν το ζήτημα προσεχτικά και θεωρούν ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κύριο άξονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως δήλωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ».

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στη Συρία, τον χαρακτήρισε μεγάλη τραγωδία και εκτίμησε ότι «τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας με τη ρωσική βοήθεια κατάφεραν να καταπολεμήσουν το ισλαμικό κράτος και να πλήξουν την τρομοκρατία στην περιοχή», ενώ υποστήριξε ότι «οι βομβαρδισμοί στις 14 Απριλίου έγιναν εμπόδιο στην πολιτική πορεία της διευθέτησης».

Μοιράσου το άρθρο: