Ο Σερραίος αστροφυσικός που άγγιξε το Νόμπελ μιλάει στην ΕΡΤ (video)

Υποψήφιος για Nόμπελ ήταν ο Έλληνας καθηγητής αστροφυσικής Δημήτρης Ψάλτης, μεταξύ των επιστημόνων που κατάφεραν να φωτογραφήσουν την μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μessier 87. Ο αστροφυσικός από τις Σέρρες, που από το 2003 διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κατάφερε επίσης να αποκρυπτογραφήσει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ο Δημήτρης Ψάλτης, ένας από τους επιστήμονες που φωτογράφισαν το 2019 την μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μessier 87, που έχει διάμετρο τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη, μίλησε στην ΕΡΤ για την κορυφαία ανακάλυψη.

“Πριν από 4 ημέρες, την προηγούμενη Παρασκευή κάναμε και την πρώτη επιστημονική μέτρηση που επιβεβαιώνει τη θεωρία της σχετικότητας. Δεν πήραμε μόνο τη φωτογραφία” δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

Ο Αϊνστάιν παρουσίασε την πιο επαναστατική θεωρία για τη βαρύτητα και τη διάσταση του χωροχρόνου το 1915. Μαύρη τρύπα ονομάστηκε το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε – ούτε καν το φως – να μην μπορεί να ξεφύγει. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, ο Έλληνας αστροφυσικός συνεχίζει τις μελέτες, ενώ από το 2003 διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

“Έχουμε κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια αλλά η ίδια η θεωρία της σχετικότητας μας αφήνει αναπάντητα ερωτήματα πώς συνδέεται η κβαντική θεωρία, ο μικρόκοσμος δηλαδή με το σύμπαν” τόνισε ο Έλληνας αστροφυσικός.

Και μπορεί η σουηδική ακαδημία να μην απένειμε τελικά το βραβείο Φυσικής στον Δημήτρη Ψάλτη ο ίδιος όμως συνεχίζει και κάνει περήφανους τους Έλληνες με το ερευνητικό του έργο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος