Ενόψει της ανακοίνωσης της βαθμολογίας των πανελληνίων, ο κ. Θέμης Μπάκας διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates έδωσε κάποιες βασικές συμβουλές για την αναζήτηση της φοιτητικής κατοικίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Μπάκας επεσήμανε ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης σε Αττική (ειδικότερα σε Κουκάκι και Εξάρχεια) και Χανιά, κυρίως λόγω του συστήματος βραχυχρόνιες μίσθωσης που επιλέγουν πλέον οι ιδιοκτήτες τους, ενώ αντίθετα έχουν μειωθεί έως και 15% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι βασικές συμβουλές που δίνει ο κ. Μπάκας προς διευκόλυνση όσων θα αναζητήσουν φοιτητική κατοικία είναι: Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.

Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο, πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο.

Ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου, ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τις ευκολίες που μας παρέχει, ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος, η καταβολή εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια και τέλος από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Μοιράσου το άρθρο: