Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης για δίκη Τοπαλούδη και τουρισμό στο “ΔΕΚΑ”

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα» και τοποθετήθηκε , μεταξύ άλλων, για το σχόλιο που ανάρτησε στα social media ο κ. Σκέρτσος σχετικά με την αγόρευση της Εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε επίσης το σχέδιο της χώρας μας για τη στήριξη του τουρισμού και τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να ωφεληθεί τα μέγιστα από τον οριστικό «οδικό χάρτη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικά, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε:

– Για την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου στα social media σχετικά με την αγόρευση της Εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη:

«Δεν ήταν πολιτική η παρέμβαση του κ. Σκέρτσου. Επρόκειτο για μια προσωπική τοποθέτηση, για ένα ζήτημα αιχμής που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Από το λεκτικό και το ύφος της ανάρτησης του κ. Σκέρτσου είναι σαφέστατο ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε βούληση να υπάρξει επιρροή στην έκδοση της απόφασης. Εξάλλου δεν πρόκειται για μια υπόθεση που έχει πολιτικό ενδιαφέρον.

«Όποιος γνωρίζει τον κ. Σκέρτσο αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ υψηλού ήθους και ευπρέπειας. Θα ήταν απολύτως αδύνατον και εκτός της δικής μας αντίληψης, να έκανε την οποιαδήποτε τοποθέτηση με σκοπό να επηρεάσει την δικαστική κρίση.

«Ένα θέμα πάντως που απασχολεί τη νομική επιστήμη προαιώνια είναι το κατά πόσο ο δικαστής θα πρέπει να είναι ένας εντελώς ακέραιος, στεγνός τεχνοκράτης, ένας άνθρωπος που θα εφαρμόζει τη νομική επιστήμη σ ένα επίπεδο απολύτως καθαρό χωρίς προσμίξεις κοινωνιολογικές, ψυχολογικές, ανθρωπολογικές, πολιτικές, οικονομικές ή αν θα πρέπει ο δικαστής να βρίσκεται δίπλα στο κοινό αίσθημα, να αφουγκράζεται και να έχει συναισθήματα στη έδρα;. Είναι ένα λεπτό και δύσκολο ζήτημα. Η δίκη αυτή έχει ιδιαίτερη κοινωνική φόρτιση και απασχολεί το πανελλήνιο.

– Η άποψη του για το πώς πρέπει να στέκεται ένας δικαστής:

«Η δική μου άποψη και δεν είναι κάτι καινοφανές, είναι πως ο δικαστής πρέπει να εφαρμόζει το Δίκαιο με έναν θετικιστικό τρόπο, δηλαδή να είναι αυστηρός με τα νομικά. Κανείς δεν είναι αποστειρωμένος, όλοι έχουμε τα βιώματα μας αλλά όταν απονέμεις δικαιοσύνη πρέπει να μένεις κοντά στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου, να αποστασιοποιείσαι συναισθηματικά, να αφήνεις τις ψυχολογικές προεπιλογές σου και να κρίνεις με βάση το υφιστάμενο Δίκαιο, ακόμα κι αν πρόκειται για υποθέσεις που έχουν μια έντονη κοινωνική σημειολογία. ΟΙ Έλληνες δικαστές διακρίνονται για το επίπεδο της ακεραιότητάς τους και της ευθυκρισίας τους. Νομίζω ότι εφαρμόζουν το Δίκαιο με έναν τρόπο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισημίας ή μομφής. Αισθάνομαι ότι και στην περίπτωση αυτή θ αποδοθεί η δικαιοσύνη έτσι ώστε και η κοινωνία να βρεθεί σε μια κατάσταση μακριά από εντάσεις και από την άλλη ν αποκατασταθεί και το αίσθημα δικαίου

– Για το αίτημα να ελεγχθεί πειθαρχικά η Εισαγγελέας:

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να τηρούμε πάντοτε το μέτρο ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου φαίνεται λίγο να ξεφεύγουμε από τη μοντελοποίηση, από τη συμβατική φόρμα ενός δικαστή. Από όλες τις πλευρές πρέπει να υπάρξει καταλλαγή, και από την πλευρά της Εισαγγελέως και από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία . Αναμένεται η έκδοση της απόφασης και αίσθησή μου είναι ότι δεν υπήρξε καμιά πρόθεση ν αποδοθεί μομφή στους δικηγόρους. Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί
της Δικαιοσύνης. Καλό είναι να δούμε τα πράγματα με απόλυτη, με σύνεση και καταλλαγή»

– Για τα μέτρα στήριξής του τουρισμού και τις αποφάσεις των Βρυξελλών

«Υπάρχει η διάσταση που έχει να κάνει με την άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας , συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού , δηλαδή τα οικονομικά εργαλεία που ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε τα κράτη – μέλη να μπορέσουν να απαμβλύνουν τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει και μια δεύτερη συνιστώσα πιο ειδική που έχει να κάνει με τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα κινηθεί φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός , συζήτηση που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.

«Στο κομμάτι του τουρισμού ελήφθη μια πρώιμη απόφαση , ένα προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών. Η Ελλάδα είχε μια πολύ ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση αυτού του κειμένου . Υπήρξε ρητή τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά που έθεσε ακριβώς τα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα πρέπει να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό. Για το πως θα γίνονται οι μεταφορές και υπό ποιους όρους καθώς και για τα τεστ που θα πρέπει να υπόκεινται οι επιβάτες έτσι ώστε να υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο φιλοξενίας.

– Για τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί «λογικών πρωτοκόλλων».

«Ακόμα βρισκόμαστε στη φάση της ανάπτυξης του σχεδίου. Προφανώς η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο σε εθνικό επίπεδο . Υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών – μελών και δεν μπορεί μια χώρα να εφαρμόσει μόνη της πρωτόκολλα. Ακόμα και να απαιτήσουμε εμείς ένα πρόσφατο τεστ κάποιου επισκέπτη πριν έρθει στην Ελλάδα, αυτό δεν διασφαλίζει απολύτως. Από την άλλη πλευρά αν η χώρα καταγωγής ή η ίδια ζητήσει με την επιστροφή του επισκέπτη να υπάρξει καραντίνα ή νέο τεστ δημιουργούνται σοβαρά αναχώματα και λειτουργεί αυτό ως αντικίνητρο για τον τουρισμό.

«Υπάρχει μια διελκυστίνδα στην παρούσα φάση. Υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα που ενθαρρύνουν τον τουρισμό . Η εκτίμηση είναι ότι από την 1η Ιουλίου θα είμαστε σε θέση να δεχθούμε τους ξένους επισκέπτες υπό συνθήκες που θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία και θα είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης τουριστική χρονιά και χωρίς περιορισμούς στο τουριστικό προϊόν.

«Υπάρχουν και χώρες που βρίσκονται στον αντίποδα αυτού του οικονομικού συμφέροντος , που ενθαρρύνουν τους δικούς τους πολίτες να παραμείνουν εντός της χώρας όχι κατ’ ανάγκη για λόγους υγειονομικούς αλλά για οικονομικούς και ενθαρρύνουν περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό. Η Ελλάδα έχει μια πολύ σθεναρή θέση, θα επιβάλλουμε για τους επισκέπτες μας, τα αναγκαία πρωτόκολλα τα οποία θα είναι ένα πολύ ισόρροπο μείγμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να τίθενται δυσανάλογα και υπέρμετρα εμπόδια για το τουριστικό μας προϊόν.

– Για τη συμφωνία με το Ισραήλ:

«Η Ελλάδα θα αναπτύξει μια τουριστική διπλωματία η οποία θα διευκολύνει την άφιξη επισκεπτών ιδιαίτερα από χώρες οι οποίες δεν έχουν προσβληθεί ευρέως και έχουν μεγαλύτερη καθαρότητα και ανθεκτικότητα απέναντι στον ιό. Και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη επιδημιολογική φάση , κάνει δηλαδή έναν έμμεσο διαχωρισμό ,από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θα έχει τις αναγκαίες συμφωνίες έτσι ώστε να τονώσει διμερώς τον τουρισμό της . Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην υπάρξει καμιά διάκριση στα μέσα στα οποία θα διεξαχθεί η κίνηση των επισκεπτών. Υπήρχε μια αρχική συζήτηση να ενθαρρύνεται η κίνηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα δηλαδή η χερσαία μετακίνηση . Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να το δεχθεί η Ελλάδα και πράγματι παραλήφθηκε αυτή η αποστροφή . Σήμερα που μιλάμε υπάρχει μια ενιαία κλίμακα μετακίνησης που είναι η χερσαία, η ναυτική και η αεροπορική μετακίνηση και θα εφαρμόζονται σε όλες τα ίδια πρωτόκολλα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι φέτος η χρονιά δεν θα είναι πλήρης από πλευράς τουρισμού αλλά χάρη στη τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες και τον επαγγελματισμό που επέδειξε η ελληνική Πολιτεία από μια συνολικά μειωμένη παγκόσμια τουριστική κίνηση η Ελλάδα θα έχει ένα παρά πολύ μεγάλο μερίδιο. Η εκτίμηση είναι ότι το τουριστικό προϊόν, παγκοσμίως, θα υποστεί σημαντικότατη μείωση που μπορεί να φθάσει και στο μισό των παρελθόντων ετών αυτό όμως δεν είναι κάτι το οποίο επιδρά αναγκαστικά στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα διαφημίζεται παγκοσμίως ως ο απόλυτα υγιής προορισμός . Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε στις επόμενες 45 μέρες και φυσικά στο Σύστημα Υγείας κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος