Η Odyssea πρόσφερε 50.000 μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό

Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από την Covid-19 στη χώρα μας να χαλαρώνουν σταδιακά, όμως ο αγώνας ενάντια στην πανδημία συνεχίζεται. Για την αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόσο τους δύο προηγούμενους μήνες όσο και σήμερα, ήταν και παραμένει σημαντική κάθε προσφορά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Η δωρεάν παροχή υγειονομικού υλικού όπου αυτό χρειάζεται αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.


Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και πρωτίστως το πρόθυμο ανθρώπινο δυναμικό, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Odyssea κατασκεύασε συνολικά 50.000 προστατευτικές προσωπίδες (face-shields), τις οποίες διέθεσε δωρεάν στο υπουργείο Υγείας, καθώς και σε νοσοκομεία, κλινικές και ιδρύματα της Ελλάδας. Τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA, ενώ για την υλοποίησή του εργάστηκαν -σε ταχύτατους ρυθμούς- περισσότεροι από 50 άνθρωποι. Ο Τζέι Μέξης, ιδρυτής της Odyssea, μιλά στο ert.gr αναφέροντας λεπτομέρειες για τη σημασία αλλά και τις δυσκολίες του συγκεκριμένου έργου.

Μάχη με τον χρόνο

«Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τις προστατευτικές προσωπίδες στις 14 Απριλίου. Έως τις 30 Απριλίου, είχαμε ολοκληρώσει την παραγωγή και την πλειονότητα των παραδόσεων. Από τις 50.000 προσωπίδες, 48.900 δόθηκαν στο υπουργείο Υγείας, 1.000 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 100 στους Γιατρούς του Κόσμου, και επιπρόσθετα, στο πλαίσιο συμπληρωματικού προγράμματος του δικτύου GIVMED, 500 προσωπίδες παραδόθηκαν σε 29 ιδρύματα, οργανώσεις και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα», επισημαίνει ο κύριος Μέξης. «Η μεγαλύτερη δυσκολία μας ήταν ο χρόνος. Υπό κανονικές συνθήκες, μια τέτοια παραγωγή θα χρειαζόταν τουλάχιστον 3 μήνες, συμπεριλαμβανομένου 1,5 μήνα προετοιμασίας. Δεδομένης όμως της κρισιμότητας της κατάστασης, έπρεπε να δράσουμε σε τελείως διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Με την άμεση κινητοποίηση όλης της ομάδας, αλλά και την γρήγορη ανταπόκριση των συνεργατών μας, καταφέραμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο: την ολοκλήρωση της παραγωγής σε λιγότερο από έναν μήνα», προσθέτει ο ίδιος.

Η Odyssea πρόσφερε 50.000 μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό
Φωτό: Odyssea

Ωστόσο, η μάχη με τον χρόνο δεν ήταν η μόνη δυσκολία για την υλοποίηση της προσπάθειας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα απαραίτητα για την κατασκευή των μασκών δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά σε χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία (οι οποίες επίσης επλήγησαν από τον κορονοϊό), η προμήθεια των υλικών -και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα και συμφέρουσα τιμή- έπρεπε να γίνει αποκλειστικά από την τοπική αγορά.

Η συνεισφορά της συριακής κοινότητας

Παρά τις όποιες αντιξοότητες, ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση εργαζομένων, συνεργατών και προμηθευτών στην εν λόγω πρωτοβουλία. Σημειώνεται δε πως για την υλοποίηση του έργου εργάστηκαν μεταξύ άλλων και 25 άτομα από τη συριακή κοινότητα στην Ελλάδα, μέσω του Συριακού και Ελληνικού Φόρουμ.

Όπως εξηγεί ο κύριος Μέξης, «το “Συριακό και Ελληνικό Φόρουμ” είναι μια νέα οργάνωση στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation-acceleration) της Odyssea. Είκοσι πέντε άτομα από τα μέλη του φόρουμ εργάστηκαν εντατικά στη συναρμολόγηση των προστατευτικών προσωπίδων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αισθάνθηκαν ότι μπορούν να προσφέρουν έμπρακτα στην κοινωνία που ζούνε και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η Odyssea πρόσφερε 50.000 μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό
Φωτό: Odyssea

Οι τεχνολογίες και τα υλικά παραγωγής

Για την κατασκευή των προστατευτικών προσωπίδων χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά διαφορετικές τεχνολογίες. Αρχικά ο σχεδιασμός και η δημιουργία των πρώτων πρωτοτύπων έγινε στο εργαστήριο Astrolab της εταιρείας. Χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα ψηφιακής παραγωγής, όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές και laser cutter. Για τη δημιουργία των πρωτοτύπων οι υπεύθυνοι υλοποίησης βασίστηκαν σε open-source σχέδια (ελεύθερα προς αξιοποίηση) που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο. Κατόπιν, τα εν λόγω σχέδια προσαρμόστηκαν στις σχεδιαστικές και παραγωγικές ανάγκες του συγκεκριμένου έργου. Για την επίτευξη του μεγάλου όγκου της παραγωγής χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές της βιομηχανίας, όπως το injection molding. Έτσι κατέστη δυνατή η παραγωγή 5.000 ασπίδων προσώπου ημερησίως.

Σε ετοιμότητα για τη συνέχεια

Καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα πιθανό δεύτερο «κύμα» πανδημίας μετά τη θερινή περίοδο και δεδομένου ότι η μάχη με την Covid-19 δεν έχει τελειώσει, αυτή δεν θα έπρεπε να είναι -σε καμία περίπτωση- περίοδος εφησυχασμού. Το ίδιο πιστεύουν και οι άνθρωποι της Odyssea. Παρά την ικανοποίηση για το επιτυχημένο αποτέλεσμα της προσφοράς τους δηλώνουν έτοιμοι για τη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί.

Η Odyssea πρόσφερε 50.000 μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό
Φωτό: Odyssea

«Ένα επικείμενο δεύτερο κύμα της Covid-19 πρέπει να μας βρει όλους προετοιμασμένους. Η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής των προστατευτικών προσωπίδων έγινε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ώστε να μάς δοθεί η δυνατότητα άμεσης επαναχρησιμοποίησης του καλουπιού και για την γρήγορη παραγωγή άνω των 5.000 ασπίδων προστασίας κάθε μέρα. Είμαστε στη διάθεση όλων για την άμεση παραγωγή περισσότερων τεμαχίων, όποτε μας ζητηθεί.

»Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Μέσα από αυτή τη δράση έγινε σαφές ότι η χρήση καινοτόμων μέσων και ιδεών εν μέσω κρίσεων βοηθάει έμπρακτα στην ενεργοποίηση των πολιτών», καταλήγει ο ιδρυτής της Odyssea.

Επισκεφτείτε την Odyssea στο Facebook 


Φωτογραφίες/ Βίντεο: Odyssea

Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος