Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Οι άξονες του σχεδίου-Πρώτες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες (video)

Σε άμεση εφαρμογή δηλώνει η κυβέρνηση πως θέτει τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού με στόχο ως τις αρχές του χρόνου να μεταφερθούν από τη νησιωτική Ελλάδα στην ενδοχώρα 20.000 αιτούντες άσυλο και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που δέχονται τις ροές ως πρώτη υποδοχή. Άμεσα επίσης δημιουργούνται κλειστά προ-αναχωρησιακά κέντρα αρχικά σε Μόρια, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω και αργότερα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες υποδέχθηκαν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις με το αίτημα για περισσότερες διευκρινίσεις. Οι αντιδράσεις ποικίλουν. Στη Σάμο, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο,  απειλούν με παραίτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν δέχονται τη δημιουργία μιας δομής που θα φιλοξενεί περισσότερες από 5.000 ανθρώπους.

Μιλώντας στον Σκάι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, είπε πως όσοι μεταφερθούν στα ελεγχόμενα κέντρα θα βγαίνουν μόνο με άδεια και όποιος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που θα τεθούν από την Πολιτεία, θα σταματά η διαδικασία χορήγησης ασύλου ή θα μεταφέρεται σε άλλο κέντρο.

Για «νησιά – φυλακές» και παραβίαση βασικών διατάξεων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Τα μέτρα ενισχύουν τον εγκλωβισμό, την καταστολή των αιτούντων άσυλο και την ταλαιπωρία του ντόπιου πληθυσμού,σημείωσε το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και πάει στα τυφλά, υποστήριξε η Ελληνική Λύση.

Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Οι άξονες του σχεδίου-Πρώτες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες (video)Οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου

Για τον τρόπο υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού μίλησε στην ΕΡΤ ο Μάνος Λογοθέτης, Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής και υπεύθυνος επικοινωνίας για το Προσφυγικό.

Η πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου με τους βασικούς άξονες προβλέπει:

-Φύλαξη συνόρων με τη συγκρότηση ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων: πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο – 800 στα νησιά και 14 εκ. ευρώ για την αγορά υλικών από τις ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό.
-Επιτάχυνση διαδικασιών χορήγησης ασύλου: 500 προσλήψεις αρμόδιων υπαλλήλων
-Δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου
-Αυξημένες επιστροφές μεταναστών

Έως τις αρχές του 2020 στόχος είναι να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να κατανεμηθούν 5.000 σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες και νέες δομές.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση και το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό με 5+1 δράσεις:

1. Ασυνόδευτα παιδιά: Δημιουργία Εθνικού Συντονιστή υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης
2. ΜΚΟ: Πλαίσιο υποχρεώσεων και κριτήρια για τη λειτουργία
3. Άσυλο και Επιστροφές
4. Κατασκευή, επέκταση Κλειστών και κλείσιμο παλαιών Δομών σε νησιά:
Λέσβος: Κλείνει η Μόρια, δημιουργείται νέα δομή 5.000 + ατόμων.
Χίος: Κλείνει η ΒΙΑΛ, δημιουργείται νέα δομή 5.000 + ατόμων.
Κως: Κλείνει η υπάρχουσα δομή, δημιουργείται νέα δομή 2.000 + ατόμων.
Λέρος: Η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή
5. Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών:
-παράταση έως 31/12/2020 μειωμένου ΦΠΑ
-βελτίωση δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού
-εντοπιότητα για προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ
– Ειδικό Ταμείο με 50 εκατομμύρια για το Πρόγραμμα Αλληλεγγύης

Αντιδράσεις απο τις τοπικές κοινωνίες

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν και τις πρώτες αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες των νησιών που υποδέχονται τα ανθρώπινα κύματα και ζητούν λύσεις για αποσυμφόρηση της κατάστασης, με τους Δημάρχους να δηλώνουν ότι δεν ενημερώθηκα.

Την πρόθεση του να παραιτηθεί ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος αν  δεν πάρει πίσω την απόφαση της η κυβέρνηση για  λειτουργία της δομής στη θέση Ζερβού με χωρητικότητα 5000+ εξέφρασε μέσω του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. «Δεν γνώριζε κανείς ούτε ο βουλευτής για το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης. Απαιτούμε  ο πληθυσμός να παραμείνει στο όριο των 1500 ατόμων, να είναι κλειστή η δομή και να ελέγχονται καλύτερα οι ροές στα σύνορα. Από δω και πέρα θα είμαι πολύ δύσπιστος σε ότι μου λένε» είπε ο κ. Στάντζος και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει  μια επίσκεψη στον πρωθυπουργό μαζί με τον Μητροπολίτη, τον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη.

Στη Λέσβο, όπου προαναγγέλθηκε το σταδιακό κλείσιμο της Μόριας καταγράφεται επιφυλακτικότητα από τους τοπικούς φορείς στο νησί, που δηλώνουν πως δεν θέλουν να δημιουργηθεί μια τρίτη μεγάλη δομή χωρίς το κλείσιμο της υπάρχουσας. Προτάσσουν την ανάγκη της άμεσης αποσυμφόρησης υπενθυμίζοντας τη διατήρηση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης θα συνέλθει εκτάκτως τη Δευτέρα.

Το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν από το Λιμενικό 225 άνθρωποι σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου, Κω και Σαμοθράκης. Άλλοι 210 αποβιβάστηκαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Κρήτη.

Στη Χίο, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε αναμονή των διευκρινίσεων και δεν θέλει να προχωρήσει σε σχολιασμό.  Η περιοχή που φαίνεται πως επιλέγεται για τη μεταφορά του Κέντρου είναι στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Πιτυός, βόρεια της πόλης της Χίου, όπου οι κάτοικοι οδηγούνται το Σάββατο σε λαϊκή συνέλευση. Αντιδρώντας σε μια τέτοια προοπτική, διαμαρτύρονται γιατί ο χώρος που είχαν προσφερθεί να δώσουν στην Πολιτεία σε παρελθόντα χρόνο, ήταν για να γίνει μεταφορά των Δικαστικών Φυλακών Χίου (που σήμερα είναι μέσα στην πόλη) σαφέστατα πολύ πιο μικρής δυναμικότητας από τα 5.000 άτομ.

Δεν ενημερωθήκαμε λένε οι δημαρχοι σε Κω, Λέρο

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου σε δηλώσεις του ανέφερε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κρίνονται σε γενικές γραμμές θετικά, αλλά όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Ρόδου οι δήμαρχοι των νησιών σε Κω και Λέρο δεν έχουν λάβει ενημέρωση για το πώς θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα και με τη σειρά τους δεν μπορούν να ενημερώσουν τους κατοίκους που αισθάνονται φοβισμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τους πρόσφυγες που ανησυχούν ότι θα μείνουν για πάντα εκεί. Χθες 55 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, που φιλοξενούνται στην αυλή του Λιμεναρχείου Ρόδου, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσής τους ζητώντας να μεταφερθούν σε δομές.

«Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, ερήμην του Λεριακού λαού, δεν θα το επιτρέψουμε». Αυτό δήλωσε, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.
Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης, για θέμα που αφορά το νησί του. «Το κλειστό κέντρο, που στην ουσία θα είναι φυλακή, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα» ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι δεν θα επιλύσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που είναι το πρόβλημα. Στη Λέρο στο Κέντρο Υποδοχής χωρητικότητας 860 ατόμων βρίσκονται 2.454 πρόσφυγες-μετανάστες, στην Κω στο αντίστοιχομ κέντρο βρίσκονται 4400 ενώ η χωρητικότητα είναι στους 800.

Θ. Νικηταράς: Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με κέντρα κλειστού τύπου-φυλακές

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με κέντρα κλειστού τύπου, που παραπέμπουν σε φυλακές», ανέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέφθασαν σήμερα 58 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του Αιγαίου. Θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Πηγή ΕΡΤ,
Ρεπορτάζ: ΕΡΤ Ρόδου-Αρ. Μιαούλης,
ΕΡΤ Αιγαίου-Θ. Πυλιώτης, Αν. Σπυριδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος