Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που σώθηκαν είναι ανατριχιαστικές. Συγκλονίζει η περιγραφή τους για τη στιγμή που ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη απειλή. Οι απέλπιδες προσπάθειες για να σωθούν. Εκείνοι που έπεσαν στη θάλασσα και αυτοί που έμειναν πίσω. Στους 81 οι νεκροί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Έλεγχοι και περιπολίες στις πληγείσες περιοχές. Το Πυροσβεστικό Σώμα ζητά από τους συγγενείς, να προσέρχονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για την διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων. Συλλήψεις για πλιάτσικο στα κατεστραμμένα σπίτια. 

Η συγκλονιστική μαρτυρία για τους 26 νεκρούς στο οικόπεδο

Με τις εικόνες ακόμα ζωντανές στα μάτια της, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού δίπλα στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι, περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε όταν οι φλόγες έφτασαν στην αυλή της. Η ίδια άνοιξε την πόρτα για να μπουν στο οικόπεδό της και να σωθούν 25 άτομα, τα οποία οδήγησε από μικρό μονοπάτι στην παραλία. Δυστυχώς όμως όταν αργότερα κατέφυγαν εκεί και άλλοι δεν βρήκαν το δρομάκι που οδηγεί στη θάλασσα.

«Έτσι σωθήκαμε»

Σχεδόν πέντε ώρες μέσα στη θάλασσα,  κολυμπώντας στο σκοτάδι, με κύματα τα οποία τους έκανε την προσπάθειά τους ακόμα πιο δύσκολη. Η σωτηρία ήρθε από καΐκι των Αιγυπτίων, οι οποίοι πήραν τα πρώτα άτομα και έδωσαν όσα σωσίβια είχαν σε αυτούς που ήταν στο νερό. Δεν σταμάτησαν να σώζουν και να συλλέγουν τους πνιγμένους.

Λυγίζουν και οι ιατροδικαστές 

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε «πρώτη φορά συνέβη». Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

Στους 80 οι νεκροί 

60 άτομα νοσηλεύονται-11 σε κρίσιμη κατάσταση

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες – εγκαυματίες, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

Ανακοίνωση από το Πυροσβεστικό Σώμα 

Η εικόνα της φωτιάς στα Γεράνια Όρη παρουιάζει βελτιωμένη εικόνα, καθώς έχουν ανακοπεί τα μέτωπα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 116 άτομα και 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιόφορα.

Με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητά από τους συγγενείς, να προσέρχονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για την διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων.

Κορυφώνεται η αγωνία για τα δίδυμα κοριτσάκια

Κορυφώνεται η αγωνία για τα δίδυμα κοριτσάκια Σοφία Φιλιπποπούλου 9 ετών και Βασιλική Φιλιπποπούλου, 9 ετών που αγνοούνται από το Κόκκινο Λιμάνάκι, στο Μάτι Αττικής από τις 23/07/2018, στις 18:30.

Μοναδική πυρκαγιά με τόσα θύματα, τόσο γρήγορα

Αναζητώντας τα αίτια της τραγωδίας, που βύθισε στο πένθος τη χώρα, πανεπιστημιακοί και ειδικοί καταγράφουν κάθε πτυχή της φονικής πυρκαγιάς, επιχειρώντας να απαριθμήσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ψυχές και στον αφανισμό έναν ολόκληρο συνοικισμό, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας. «Θα καταγραφεί στα χρονικά ως η μοναδική πυρκαγιά, που είχε τόσα πολλά θύματα, σε τόσο μικρό διάστημα. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε τόσα θύματα. Αναζητούμε τους παράγοντες αυτού του ολέθρου. Γιατί όλεθρος είναι», είπε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, λέγοντα ότι είναι οι πιο φονικές του 21ου αιώνα στον κόσμο μετά από εκείνες που σκότωσαν 173 ανθρώπους στην Αυστραλία το 2009.

Κλιμάκια και περιπολίες

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων είναι αγωνιώδεις. Διασώστες ερευνούν τα σπίτια τα οποία παραδόθηκαν στη φονική μανία της πυρκαγιάς. Ξαναμπαίνουν και ελέγχουν εκ νέου οικείες τις οποίες είχαν ελέγξει.

Σε ανακοίνωση η ΔΕΔΗΕ αναφέρεται στη σταδιακή αποκατάσταση, επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημέρων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις βασικές εγκαταστάσεις του δικτύου. Αυτό που σημειώνουν είναι ότι τα σπίτια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές στις ηλεκτρικές τους εγκαταστάσεις, θα ηλεκτροδοτηθούν μετά την αποκατάσταση των ζημιών.

Στα χέρια της Αστυνομίας, που πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες έπεσαν τέσσερα άτομα, ηλικίας από 22 έως 26 ετών. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι διέρρηξαν οικία στην περιοχή του Νέου Βουτζά, απ΄ όπου αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα.

Επιδημιολογική καταγραφή στην Ανατολική Αττική 

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε πως ειδικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκαν τόσο στη Ραφήνα όσο και στην Κινέτα με σκοπό να επιτηρήσει επιδημιολογικά την κατάσταση τις πληγείσες περιοχές μετά την καταστροφή.

Ταυτόχρονα, οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του ΚΕΕΛΠΝΟΙ βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη. Καθημερινά, θα βρίσκονται στο κέντρο υγείας της Ραφήνας για την υποστήριξή τους. Από την Πέμπτη, θα βρίσκονται και στην Κινέτα, στο συντονιστικό κέντρο που βρίσκεται στο χωριό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ σημαντική προτεραιότητα αναφορικά με την υγεία, όταν επιστρέψουν, είναι η ποιότητα του νερού. Σημείωσε ότι η επιλογή του εμφιαλωμένου αυτές τις ώρες είναι η πιο ασφαλής.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μαρία Σταθοπούλου, Άντζελα Ζούγρα, Κατερίνα Γράβου, Κατερίνα Μπατζάκη, Ηλίας Κούκος, Νίκος Κουντούρης, Χρύσα Παπασταύρου, Σόνια Φίλη

Σχετική είδηση

Σκηνικό καταστροφής στην Κινέτα – Σε εξέλιξη το μέτωπο στα Γεράνεια Όρη (video)

Μοιράσου το άρθρο: