Όλα τα νέα μέτρα σε ισχύ στην Αττική – “Στοίχημα” για εκτόνωση πίεσης στο σύστημα υγείας

Στοίχημα με το χρόνο δίνουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση για να επιτύχουν ανάσχεση του επικίνδυνου κορονοϊού με επίκεντρο την Αττική. Το φθινόπωρο έρχεται περιορίζοντας το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου και του συνεχούς εξαερισμού καθιστώντας επιτακτικό το φρένο στη διασπορά καθώς σταδιακά θα προστεθούν “στο κάδρο” και οι άλλες εποχικές ασθένειες. Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα εξαγγελθέντα μέτρα στην Αττική με τους ειδικούς να τα θεωρούν επαρκώς αυστηρά αλλά ταυτόχρονα να προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ακολουθούν νέα. Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο γενικού λοκντάουν, διευκρινίζοντας ότι τα τοπικά αποτελούν την έσχατη λύση.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ έως 4 Οκτωβρίου στην Αττική:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 6 άτομα.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους. Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους Δείτε Πώς λειτουργούν από τη Δευτέρα κινηματογράφοι, μουσεία, συναυλίες.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .
  • Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
  • περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
  • αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
  • αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Όλα τα νέα μέτρα σε ισχύ στην Αττική – “Στοίχημα” για εκτόνωση πίεσης στο σύστημα υγείας
(EUROKINISSI)

Πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές:

  • Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
  • Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
  • Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 3 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και αναστολή δραστηριότητας της λαϊκής αγοράς.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων ισχύει:

Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου και σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Επίσης, από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Πώς θα λειτουργούν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου οι δημόσιες υπηρεσίες

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας  κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ

[iframe_pdf src=”https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2020/09/ΦΕΚ.pdf” width=”100%” height=”500″][/iframe_pdf]

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Οι θάνατοι έφθασαν τους 7 και συνολικά στους 340 στη χώρα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ένα 24ωρο από 65 ανέβηκε στους 78 την Κυριακή, ενώ τα 89 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική. Οι ειδικοί εκφράζουν σε όλους τους τόνους την ανησυχία τους για την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των περιστατικών με Covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπο Γώγο «η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε». «Πρέπει να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση»είπε στον ΑΝΤ1 . Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν τα μέτρα δεν οδηγήσουν στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Σημείωσε ωστόσο πως τα «μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά».

«Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» είπε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία περιέγραψε ότι τα περιστατικά, «έρχονται 15-15». «Για εμάς είναι τρομακτικό. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε». «Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία», είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος