Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού η 12η Μαΐου

“Η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται σε αγωνιστική δράση μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων. Με απόλυτο σεβασμό στη Δημόσια Υγεία και την αποφυγή μετάδοσης του νέου ιού. 12 Μάη Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας των υγειονομικών.

Στα πλαίσια αυτά, η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στις πύλες των Νοσοκομείων με στόχο να αναδείξει “τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων”.

Στην ανακοίνωσή της (διαβάστε το πλήρες κείμενο) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000-4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις.

Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3500 κλινών ΜΕΘ”.

To σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο, ανακοίνωσε στάση εργασίας από 12 μ. έως 2 μ.μ. και συγκέντρωση στις 1 μ.μ. στην είσοδο νοσοκομείου, για την Τρίτη 12 Μαΐου.

Η Βουλή

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών αύριο 12 Μαΐου 2020 με την προβολή στην πρόσοψη της Βουλής, του λογότυπου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, με το οποίο ευχαριστεί τους πολίτες, που αγκάλιασαν και στήριξαν όλους τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:  “είναι η ώρα για την επίλυση προβλημάτων θεσμικού χαρακτήρα που σχετίζονται με το ιατρικό , νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ , οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν την προηγούμενη περίοδο των μνημονιακών περιορισμών και των μέτρων λιτότητας. Μια τέτοια εκκρεμότητα που αφορά τους νοσηλευτές είναι η θεσμοθέτηση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥμε διακριτές κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ), με ενιαίο πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική, νέες νοσηλευτικές ειδικότητες-εξειδικεύσεις και δυνατότητα επιστημονικής αναβάθμισης των νοσηλευτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών χωρίς τη συμμετοχή των ΔΕ που είναι περίπου το 50% του συνόλου, αποδεικνύει περίτρανα ότι αγνοείται η πραγματικότητα στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ότι θα διαιωνίζεται ο σημερινός κατακερματισμός της νοσηλευτικής υπηρεσίας που δεν αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αναβαθμισμένης νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών.

Η ρύθμιση επίσης για τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο πρέπει να συνοδευτεί με τη θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου για το νοσηλευτικό-υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ και την ένταξη του στα ΒΑΕ, ως έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία του ρόλου και της προσφοράς των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής». Η πιο σημαντική όμως κίνηση βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών του νοσηλευτικού προσωπικού, θα είναι η δρομολόγηση αντίστοιχων μόνιμων προσλήψεων για την κάλυψη με σταθερό τρόπο όλων των αναγκών που σήμερα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους (επικουρικό προσωπικό και πρόγραμμα ΟΑΕΔ)”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος