Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμερα

Στην περίοδο του Μεσοπολέμου ξεκίνησε στα βοιωτικά γήπεδα ένα μεγάλο ταξίδι αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς και δημιουργίας,  που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.  Τότε άρχισε να λειτουργεί ο ΑΠΟ Παναλίαρτος. Σε πολλά σημεία της χώρας υπήρξαν «αθλητικές παρέες» που άλλοτε με βάση τον κοινό τόπο δουλειάς, ή την κοινή περιοχή διαμονής, άλλοτε και την κοινή καταγωγή που τους έφερε σε νέες περιοχές σαν εσωτερικούς μετανάστες, συχνά και όλοι αυτοί οι λόγοι μαζί, ή συνδυασμοί αυτών, οδήγησαν στη γέννηση αθλητικών σωματείων.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΟι πρώτες αθλητικές ομαδοποιήσεις στην περιοχή με βάση τις εταιρίες που αναφέρονται στη συνέχεια του αφιερώματος, μοιάζουν πολύ με την περίπτωση του Ισθμιακού, που ιδρύθηκε το 1910 μέσα από τα σπλάχνα της εταιρίας που είχε αναλάβει τη διώρυγα της Κορίνθου και με αρκετούς Εγγλέζους στο δυναμικό της «μπόλιασε» και τον τοπικό πληθυσμό με το ποδόσφαιρο.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΓυρνάμε όμως στη Βοιωτία, όπου είχαμε μία ενδιαφέρουσα γέννηση σωματείου. Για τον Παναλίαρτο και όπως μας δήλωσε ο Γιώργος Αραπίτσας, εκπαιδευτικός – καθηγητής Φυσικής Αγωγής, αλλά και με σημαντική θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής:

«Ο Αθλητικός ποδοσφαιρικός όμιλος Παναλίαρτος ιδρύθηκε το 1936  και συμμετείχε αρχικά στα πρωταθλήματα που διοργάνωνε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευβοίας-Βοιωτίας.  Ο Σύλλογος σταμάτησε τις αγωνιστική του δράση στα χρόνια της κατοχής και επανιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50. Εκείνη την περίοδο εκτός από το Παναλίαρτο δραστηριοποιούνταν άλλες δυο ομάδες  στον Αλίαρτο η Αθλητική Ένωση Κωπαΐδος  (Α.Ε.Κ.) και ο Ολυμπιακός Πειραμάτων.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΗ  Ένωση Κωπαΐδος  ιδρύθηκε από τους Εγγλέζους που ήταν εγκατεστημένοι στην Αλίαρτο και είχαν κάνει την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδος από τον προηγούμενο αιώνα. Οι ποδοσφαιριστές ήταν  εργαζόμενοι της  Εγγλέζικης Εταιρίας  και μετέπειτα  με την αποχώρηση των Εγγλέζων το 1954 και το μοίρασμα της αγροτικής γης του Κωπαϊδικού πεδίου στους κατοίκους της  ευρύτερης περιοχής, συνέχισαν να εργάζονται στον καινούργιο φορέα που ονομάστηκε  Οργανισμός  Κωπαΐδος. Ο Οργανισμός  ήταν υπεύθυνος  για την άρδευση του Κωπαϊδικού Πεδίου και είχε έδρα τον Αλίαρτο.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμερα
Σήμερα ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωπαΐδας) και του Παναλιάρτου Θανάσης Κρεμμύδας 84 χρόνων.

Και γήπεδο μπάσκετ

Την εποχή της εγκατάστασης στον Αλίαρτο της Εγγλέζικης εταιρίας για την αποξήρανση της Κωπαΐδας, έγινε και το πρώτο γήπεδο μπάσκετ στους Κήπους Αλιάρτου με ξύλινα ταμπλό , το παλαιότερο στην Στερεά Ελλάδα. Επίσης πριν το 1930 οι Άγγλοι είχαν κατασκευάσει και το πρώτο γήπεδο τένις επίσης στο χώρο των Κήπων Αλιάρτου.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΟ Ολυμπιακός Πειραμάτων ιδρύθηκε από  εργαζόμενους  που δούλευαν στα Κρατικά κτήματα που υπήρχαν στην Περιοχή του Αλιάρτου, είχαν παραχωρηθεί στην Βασίλισσα και μετέπειτα στο Υπουργείο  Γεωργίας και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθεστώς το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. Η διάρκεια του Ολυμπιακού  Πειραμάτων ήταν μικρή σε αντίθεση με την ΑΕΚ η οποία συμμετείχε στο τοπικό  πρωτάθλημα Εύβοιας-Βοιωτίας. Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΑξέχαστα έχουν μείνει στην μνήμη των παλαιότερων κατοίκων της περιοχής τα πολύ μεγάλα τοπικά ντέρμπυ μεταξύ Παναλιάρτου και ΑΕΚ  που κέντριζαν το ενδιαφέρον των φιλάθλων, της ευρύτερης περιοχής. Γίνονταν σύμφωνα με τους παλιότερους Ομηρικές μάχες για το ποιος θα είναι το αφεντικό στην Πόλη και πολλές φορές ήταν και επεισοδιακά. Το 1957 έγινε συνένωση των Ομάδων και ονομάστηκε Νέος Παναλίαρτος».

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΣυνεχίζοντας ο κ. Αραπίτσας μας αναφέρει ότι: «Από την επανίδρυσή του έως το 1974 ο Παναλίαρτος λάμβανε μέρος στον όμιλο της Βοιωτίας, ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.)  που πάρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, τα πρωταθλήματα να διεξάγονται σε δύο ομίλους  χωριστά (Εύβοιας και Βοιωτίας) για συγκοινωνιακούς λόγους. Από το 1974 ο σύλλογος συμμετείχε  στις διοργανώσεις της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Βοιωτίας (Ε.Π.Σ.Β.) ύστερα από τον διαχωρισμό των δύο Ενώσεων.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΜε βάση την καταγεγραμμένη ημερομηνία δημιουργίας του Σωματείου το 1936, θεωρείται  μία από τις παλαιότερες  εν ενεργεία ποδοσφαιρικές ομάδες της Βοιωτίας και μια από τις ομάδες με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α΄ Κατηγορία Βοιωτίας.  Ο σύλλογος έχει έδρα το Δημοτικό Στάδιο Αλιάρτου 500 Θέσεων με σκεπαστή κερκίδα και επίσημα χρώματα το πράσινο, το λευκό και το μπλε.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΟι διακρίσεις του Παναλιάρτου περιλαμβάνουν την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων της Ά Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Βοιωτίας τις περιόδους 1984-85,1986-87 και 2007-08 και την συμμετοχή στην Δ΄Εθνική τις Περιόδους 1985-86 και 2008-09».

 

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΔουλειά σε βάθος

Απόδειξη της στήριξης που έχει ο σύλλογος από την τοπική κοινωνία, είναι η συμμετοχή, άρα και η εμπιστοσύνη στη δουλειά που κάνουν οι υποδομές του. Όπως επισημαίνει ο συνομιλητής μας: «Ο Παναλίαρτος στον χώρο του Βοιωτικού Ποδοσφαίρου φημίζεται  για τα τμήματα υποδομής του και φυσικά για τους πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε και έπαιξαν μέχρι και την Α ΄Εθνική Κατηγορία.

Από τα τμήματα υποδομής ξεκίνησαν o Αντώνης Μάνδαλος που αγωνίστηκε  Α΄Εθνική επί σειρά ετών με τον Ολυμπιακό Βόλου, Ο Δημήτρης Λαζάρου που αγωνίστηκε πολλά χρόνια  στην Α΄εθνική και στον γειτονικό Λεβαδειακό.

Ο Μπάμπης Νικολάου που αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες της Εθνικής κατηγορίας ,όπως  η Λάρισα, ο ΠΑΟΚ, η Καλαμαριά, η Ξάνθη και ο Λεβαδειακός, Ο Κώστας Ζαρκαδούλας στον Ιωνικό Νικαίας και πάρα πολλοί στα πρωταθλήματα της Β΄και της Γ΄Εθνικής Κατηγορίας.

Από τα παιδικά τμήματα Αλιάρτου ξεκίνησε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης του Παναθηναϊκού που αγωνίζεται δανεικός στον Πανιώνιο. Με προπονητή στις υποδομές τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Τσανούλα Βαγγέλη.

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμερα
Παιδικό τμήμα ομάδας Αλιάρτου 2010- 2011 (Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης κάτω αριστερά ο πρώτος) Φωτο από Νίκο Εμμανουηλίδη.

Επίσης τα μέγιστα προσφέρουν τα τελευταία 4 χρόνια στα τμήματα του Παναλίαρτου Το Δ.Σ. Παρασκευάς Γιώργος, Λιάκος Μάριος , Μπουζάς Λουκάς, Μπούτσης Ανδρέας.
Προπονητής της ομάδας είναι ο Βοιωτός Μιχάλης Κασάπης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.
Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΣτα τμήματα υποδομής προπονητές είναι οι: Τσανούλας Βαγγέλης
Ζαχαρόπουλος Σπύρος, Νταλιάνης Χρήστος.
Τέλος, μεγάλη είναι η συνδρομή του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων με την κατασκευή και συντήρηση των υποδομών.

Στην τρέχουσα αγωνιστική Περίοδο ο  ΑΠΟ ΠΑΝΑΛΙΑΡΤΟΣ αγωνίζεται στην Α΄Κατηγορία Βοιωτίας. Εκτός από την ανδρική ομάδα έχει και τμήματα υποδομής που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα Βοιωτίας».

Παναλίαρτος: Το δημιουργικό αθλητικό ταξίδι από το 1936 μέχρι σήμεραΕυχαριστούμε  για τις πληροφορίες τους Παλαίμαχους Ποδοσφαιριστές του Παναλιάρτου και της ΑΕΚ Κωπαΐδος, Κρεμμύδα Αθανάσιο και Ζυγογιάννη Ευάγγελο. Ευχαριστούμε επίσης τον Σίμο Ηλία για την Φωτογραφίες που μας διέθεσε από την Συλλογή του, τον Νίκο Λάμπρου και τον Πρόεδρο του ΑΠΟ Παναλίαρτος, Παρασκευά Γιώργο για τις φωτογραφίες και το αρχειακό υλικό, τον διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς Γιάννη Ηλία για τις χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και τον Γιώργο Αραπίτσα που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος