Την Πέμπτη 13.6.2019 οι εργαζόμενοι στην εξορυκτική βιομηχανία της Χώρας μετά από πρόταση των πρωτοβάθμιων Σωματείων και απόφαση της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), κινητοποιούνται με 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ομοσπονδία: «Η ΟΜΕ, εδώ και ένα τρίμηνο και στα πλαίσια του Ν. 1876/90 έχει καταθέσει εξώδικα προς τον Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε.

Η εργοδοτική πλευρά επιδεικνύοντας πλήρη αδιαλλαξία και θέτοντας συνεχώς εκβιαστικά διλλήμματα, όρους και προαπαιτούμενα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της ισχύουσας ΣΣΕ ως κλαδική και απαιτώντας την εξαίρεση ειδικοτήτων του κλάδου από την ΣΣΕ, αρνείται να διαπραγματευτεί επί της ουσίας μη έχοντας απαντήσει σε κανένα απολύτως από τα αιτήματα που της έχουν τεθεί.

Η κωλυσιεργία του ΣΜΕ στοχεύει στην λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ, η οποία έχει κηρυχτεί από το Υπουργείο εργασίας υποχρεωτικά εφαρμόσιμη για όλο το κλάδο και παράλληλα με τη προσφυγή του ΣΜΕ στο ΣτΕ επιχειρείται η ανατροπή της Υπουργικής Απόφασης.

Τέλος έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένους χώρους δεν εφαρμόστηκε πλήρως η ισχύουσα ΣΣΕ, ενώ σε άλλους πέρα από τις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με την συστηματική παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές φορές εργατικά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα».

Ως προς το διεκδικητικό πλαίσιο η ΟΜΕ αναφέρει ότι: «Για αυτό οι εργαζόμενοι του κλάδου θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διασφαλίσουν:
-Την Αξιοπρεπή διαβίωση μέσα από την υπογραφή νέας ικανοποιητικής ΣΣΕ του κλάδου μας.
-Την αποτροπή κάθε αντεργατικής εργοδοτικής ενέργειας.
-Την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία.
-Την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων της ΟΜΕ, θα συνεχιστούν οι προγραμματισμένες περιοδείες σε χώρους δουλειάς από την διοίκηση της ΟΜΕ καθώς και την ημέρα της κινητοποίησης, Πέμπτη 13.6.2019 και ώρα 11.00 πμ στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνης και Γ! Σεπτεμβρίου), θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει η ΟΜΕ για τα αιτήματα του κλάδου και την μεταλλευτική πολιτική και στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική παράσταση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διασφαλισθεί ο κλαδικός χαρακτήρας της προτεινόμενης ΣΣΕ και να συμβάλλει στην εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ σε όσους χώρους δουλειάς δεν έχει εφαρμοσθεί».

Μοιράσου το άρθρο: