Την παράταση της διάρκειας της υφιστάμενης Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έως τις 31 Αυγούστου 2020 υπέγραψε η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων.

«Σήμερα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κρίση του κοροναϊού, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις και να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, εργοδότες και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποφασίσαμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της υφιστάμενης Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έως τις 31 Αυγούστου 2020», ανάφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος.

Αμέσως μετά την υπογραφή της παράτασης της ΣΣΕ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε:

«Σε μια περίοδο νέας αβεβαιότητας και προκλήσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο (κοραναϊός, μεταναστευτικό) επιδεικνύουμε την ευθύνη μας να παραμείνουν ρυθμισμένες οι εργασιακές σχέσεις στις επιχειρήσεις μας και στέλνουμε ταυτόχρονα ένα ευρύτερο μήνυμα προς όλους. Αποκρούουμε τον πανικό και συνεχίζουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον τουρισμό μας στο πιο υψηλό επίπεδο. Δίνουμε το παράδειγμα ότι πρέπει να στεκόμαστε δυνατοί απέναντι στις εξελίξεις. Στηρίζουμε την απασχόληση, θέτοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητά μας την προστασία της δημόσιας υγείας. Στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και συνετοί για να είμαστε εμείς οι νικητές».

Το υπόμνημα που στάλθηκε προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία τουρισμού & εργασίας, των 130 κλαδικών συνδικάτων στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού, έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ομοσπονδία μας και τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα, που αποτελούν την δύναμη της, αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα από την εξάπλωση του νέου Κορονοϊού και ζητάμε από τη Κυβέρνηση την άμεση προστασία των εργαζομένων όσο αφορά της υγεία τους, αλλά δυστυχώς και από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Κατανοούμε πως η εξάπλωση του Ιού έχει χτυπήσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία (όχι αυτές της Καλοκαιρινής περιόδου) και έχει ρίξει και την «κίνηση» στα επισιτιστικά καταστήματα.

Μετά όμως από καθημερινές καταγγελίες των Σωματείων μας, παρατηρούμε πως οι εργαζόμενοι δέχονται μια «επίθεση» στα εργασιακά τους δικαιώματα,

Μετατροπή συμβάσεων σε part time
Εκ περιτροπής εργασία
Άδειες άνευ αποδοχών
Απολύσεις
Μη επαναπρόσληψη εποχικά εργαζομένων

Απαιτούμε,

Άμεση συνάντηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους τομεάρχες Τουρισμού των κομμάτων.
Να μπει φρένο στην εργοδοτική παραβατικότητα με νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση, προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Καμία απόλυση δεν θα γίνει δεκτή λόγο του «Κορονοϊού»
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προάσπισης της υγείας μας.
Η διοίκησης της Ομοσπονδίας μας ξεκινά άμεσα επισκέψεις σε ξενοδοχεία και χώρους δουλειάς για ενημέρωση των εργαζομένων».

Μοιράσου το άρθρο: