Υπό το περιοριστικό πλαίσιο των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για δύο θλιβερές επετείους στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πατρέων: «Συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη 21 Απρίλη, 53 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη.

Στην πόλη μας δύο Δημοτικά Σχολεία, το 26ο Δημοτικό στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και το 17ο Δημοτικό στην περιοχή της Δροσιάς, μετατράπηκαν από τους πραξικοπηματίες, σε χώρους φυλάκισης των αγωνιστών που όρθωσαν το ανάστημά τους που δεν έσκυψαν το κεφάλι στη φασιστική, αμερικανοκίνητη δικτατορία, πολέμησαν το καθεστώς και γι’ αυτό κρίθηκαν επικίνδυνοι.

Δυστυχώς λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού, ήταν απαγορευτικό να τιμηθούν όπως πρέπει και όπως γινόταν κάθε χρόνο, οι αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, όμως η Δημοτική Αρχή, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, μεμονωμένα, τίμησε τους αγωνιστές και όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης: «Βγάζουμε τα συμπεράσματά μας και συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα, εργασία, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Τους χώρους των δύο σχολείων, επισκέφθηκαν, ο Δήμαρχος και o Αντιδήμαρχος Παιδείας, Τάκης Πετρόπουλος. Στεφάνι στο σχολείο της Δροσιάς κατέθεσε ο Δήμαρχος και στο σχολείο της Αγίας Σοφίας ο Αντιδήμαρχος Παιδείας.

O Δήμαρχος, αμέσως μετά την κατάθεση του στεφανιού, δήλωσε:
«Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που με κάθε τρόπο συνέβαλαν ώστε να αντιμετωπιστεί η δικτατορία. Είναι μέρα που βγάζουμε και συμπεράσματα. Βλέπουμε πως όταν αυτό το σύστημα που κυριαρχεί στη ζωή των εργαζομένων, των ανθρώπων που χτίζουν τη χώρα μας, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, φροντίζουν πάντοτε να βρίσκουν τρόπους, μη κοινοβουλευτικούς για να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Άρα οι κάτοχοι του πλούτου χρησιμοποιούν πολλαπλούς δρόμους για να πετύχουν το στόχο τους για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.

Επομένως εμείς σήμερα γνωρίζοντας αυτά θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να υπάρχει προκοπή στον τόπο μας, να υπάρχει ζωή, να μην υπάρχει φτώχεια, να υπάρχει δουλειά για όλο τον κόσμο και αυτό απαιτεί να δούμε και να ανατρέψουμε την αιτία. Και η αιτία είναι αυτοί που καρπώνονται τον ιδρώτα του λαού μας, δηλαδή οι λίγοι. Ο λαός με τον αγώνα του πρέπει να βάλει τέλος σε αυτό και να κουμαντάρει τις τύχες του και τον τόπο μας αυτός και όχι οι λίγοι».

Η φονική έκρηξη βόμβας

Την Κυριακή του Πάσχα, 19 Απρίλη, συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από την φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση, που προκάλεσε τον θάνατο έξι Πατρινών: Του Γιώργου Παπασωτηρόπουλου 58 χρόνων, του Βασίλη Κυριακόπουλο 53, του Γιάννη Καυκά 25, της Όλγας Στραγγαλινού 25, του Δημήτρη Σεϊτανίδη 23 και της Γεωργίας Βέρρα 24 χρόνων.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων τονίζει πως: «Δυστυχώς λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού, ήταν απαγορευτική η πραγματοποίηση του ετήσιου μνημόσυνου.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η Αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη απέτισαν φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που έχασαν την ζωή τους από την έκρηξη της βόμβας.

Η Αντιδήμαρχος σε δήλωσή της τόνισε: «Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας και για να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα όχι μόνο δε συνιστούν πολιτική πράξη, αλλά αντίθετα συνιστούν πράξη ενάντια στην κοινωνία κι ενάντια στην ίδια την ανθρώπινη ζωή».

 

Μοιράσου το άρθρο: