`Οχι στην δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης άνω των 5.000 ατόμων σε Χίο, Σάμο και Λέσβο δήλωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου, υιοθετώντας τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Το σώμα, εκτός δύο από τους παρόντες συμβούλους, ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης και στήριξης των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων των πέντε ακριτικών νησιών.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σημείωσε ότι 2 μέρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων από πλευράς Κυβέρνηση, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη  στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε συμφωνήσει με το θέμα των Κλειστών Κέντρων.

Με κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, Λέρου, Μιχαήλ Κόλιας, Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης αναφέρουν:

  • Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.
  • Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα.
  • Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας.
  • Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.
  • Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Στη διάσωση και περισυλλογή 72 μεταναστών και προσφύγων σε τρία διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Σάμου προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.

Το ίδιο διάστημα 133 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από λέμβους στη Λέσβο σε πέντε διαφορετικά περιστατικά.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης
Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου: Υιοθέτησε το ΟΧΙ των δημοτικών συμβουλίων στο σχέδιο Κυβέρνησης για προσφυγικό- μεταναστευτικό

Μοιράσου το άρθρο: