Πλατεία Βικτωρίας: Συγκεντρώθηκαν πρόσφυγες από τις νησιωτικές δομές (video)

Τις τελευταίες ημέρες οικογένειες προσφύγων, που έχουν λάβει καθεστώς ασύλου, βρίσκουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Πρόκειται για άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ΚΥΤ των νησιών, αφού σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις δε δικαιούνται φιλοξενίας.
Επιχείρηση μετακίνησης προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας έγινε το βράδυ της Δευτέρας 15/6.

Δεκάδες οι πρόσφυγες και σήμερα στην πλατεία Βικτωρίας. Μεταξύ τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, που κάθονται υπομονετικά στο πλακόστρωτο. Υποκινούμενοι από φήμες, πιστεύουν ότι ερχόμενοι στο κέντρο της Αθήνας θα συναντήσουν μεσάζοντες που θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω πορεία τους.

Περισσότεροι από 80 είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Βικτωρίας. Οι πιο πολλοί από αυτούς προέρχονται από την Μόρια και έχουν λάβει καθεστώς ασύλου.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες περίπου 800 άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες αποχώρησαν από τα ΚΥΤ των νησιών, καθώς σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις δεν δικαιούνται φιλοξενίας.

Νότης Μηταράκης Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: “Αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους, να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην Πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. Χθες είχαν πάει πάρα πολλές συλλογικότητες, αλληλέγγυοι στην πλατεία και τους πίεζαν να μη φύγουν. Είχε μπει ακόμα και μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας”.

Τη Δευτέρα περίπου 100 πρόσφυγες και κυρίως οικογένειες με παιδιά μεταφέρθηκαν με την συνδρομή του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Δήμου της Αθήνας από την Βικτώρια στη δομή του Ελαιώνα, όπου και θα φιλοξενηθούν για μικρό χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με τις αρχές του έτους ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά είναι μειωμένος κατά 20%.

Ο Δήμος Αθηναίων

«Αντιπροσωπευτικό μιας μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η Αθήνα» είναι το θέμα που έχει προκύψει με την άφιξη και παραμονή οικογενειών προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 15/6.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, Μελπομένη Δασκαλάκη ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα της άφιξης εκεί των προσφύγων ο δήμος ενεργοποίησε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία κ.α ενώ προσέφερε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την στέγαση τους σε κλειστά ξενοδοχεία και σε διαμερίσματα, μέσω και σχετικών προγραμμάτων, ζήτησαν οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος ζήτησε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ζητεί την αξιοποίηση κλειστών ξενοδοχείων για να στεγαστούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Την πλατεία Βικτωρίας επισκέφθηκε το απόγευμα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Ψυχογιό και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

“Xρειάζεται τώρα παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαιτήσει να εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι σε ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά και άδεια”, δήλωσε το μέλος του Π.Γ. ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, Νίκος Σοφιανός.

Δήλωση Γιώργου Καμίνη

Με δήλωσή του ο Γιώργος Καμίνης, Υπεύθυνος Κ.Ο. για ζητήματα Μετανάστευσης και Ασύλου και Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει:

“Το κέντρο της Αθήνας, με απόλυτη ευθύνη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρχίζει να θυμίζει πάλι τις τραγικές μέρες του 2015-16. Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από δομές και επιστρέφουν σε αυτές μετά το αδιέξοδο που δημιουργείται. Τραγέλαφος.

Η Πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο η αρχή. Πάρκα και πλατείες θα στεγάσουν οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγες. Ο ίδιος ο Υπουργός έχει μιλήσει για περίπου 11.000 πρόσφυγες που σε πρώτη φάση θα αποχωρήσουν από τις Δομές. Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων νομοτελειακά θα αυξάνεται και το πρόβλημα θα διογκώνεται.

Ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές τους προσφέρουν λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Καμία λύση. Μόνο καινούργια προβλήματα.

Χωρίς προετοιμασία, χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο κοινωνικής ένταξης, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εφαρμόζει μια πολιτική που θα καταλήξει στην πρόκληση δυστυχίας, κοινωνικών εντάσεων και την ενίσχυση των πολιτικών άκρων. Σήμερα κιόλας το Υπουργείο πρέπει να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που έθεσε σε λειτουργία: να επαναφέρει την 6μηνη μεταβατική περίοδο για τη στέγαση και το οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες, όπως ίσχυε με το νόμο 4636/19. Πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, το Υπουργείο οφείλει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις ενταξιακές δράσεις του προγράμματος HELIOS. Να αναλάβει όμως και το ίδιο το Υπουργείο τις ευθύνες του, αφού η ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι μια δημόσια πολιτική. Το νέο HELIOS, ή όπως ονομαστεί, πρέπει να υλοποιείται από το ελληνικό κράτος, με τη συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγές: ΕΡΤ με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος