Στην Αθήνα μεταφέρονται τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων αναζητούν την απάντηση στο βασικό ερώτημα: Εάν η πτώση οφείλεται σε μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι επανηλεκτροδοτήθηκε ολόκληρο το νησί του Πόρου, μετά τις εντατικές προσπάθειες των συνεργείων του για την πλήρη αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών από το  δυστύχημα. Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο άτυχος πιλότος Νίκος Καρυστινός.

Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής προς τη ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες αρχές, από τον Μάιο του 2018, με την οποία ζητούσε ειδική σήμανση για τα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης. Ελλιπέστατη αποδεικνύεται και η υποδομή του ελικοδρομίου στο νησί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει για μια ακόμη φορά τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, ενώ σχετικά με τις καταγγελίες ότι «από το 2018 είχε σταλεί έγγραφο στον ΔΕΔΗΕ που έλεγε να γίνει σήμανση στο καλώδιο», που σχετίζεται με την τραγωδία» απαντά:

  • Η επιστολή δεν έχει βρεθεί και ουδείς γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο εστάλη
  • ‘Ενα ελικοδρόμιο για να πάρει άδεια πρέπει να μην έχει κοντά καλώδια και πως αν ο συγκεκριμένος χώρος είχε αδειοδοτηθεί θα ήταν υποχρεωμένος βάση νόμου ο ΔΕΔΔΗΕ να μεταφέρει τα καλώδια.
  • Εδώ και 3,5 χρόνια έχουν ζητήσει να γίνει υποθαλάσσια η γραμμή, ώστε να φύγουν τα καλώδια. Η μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί και περιμένουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, του 2018 το πράσινο φως από τον Δήμο Πειραιά.

Η ύπαρξη του επίγειου καλωδίου που ρευματοδοτεί το νησί του Πόρου εγείρει αντιδράσεις μιας και έχουν υπάρξει αναφορές για τον κίνδυνο που εγκυμονεί.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Ο Έλληνας πιλότος Νίκος Καρυστινός, ο Ρώσος επιχειρηματίας και συλλέκτης Μιχαήλ Αμπράμοφ και ο συνεργάτης του Ντάβελ Ακολίνιν.

Από την ώρα της απογείωσης έως τη στιγμή της πρόσκρουσης στα καλώδια κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν συνέβη κάτι το ξαφνικό κι αυτό το ερώτημα μπαίνει στο φάκελο της διερεύνησης.

Ερωτήματα προς διερεύνηση

  • Απώλεια ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών συσκευών;
  • Απώλεια υδραυλικών;
  • Απώλεια αισθήσεων του ιπταμένου;
  • Συνέβη κάτι άλλο αναπάντεχο;
  • Λειτουργούσαν οι δυο κινητήρες;
  • Είχε πλωτήρες το ελικόπτερο;

ΕΡΤ1.Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Γιώργος Σιδέρης, Παπασταύρου Χρύσα

Σχετική είδηση: Πόρος: Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος-Αμείλικτα ερωτήματα για τα ελικοδρόμια (video)

Μοιράσου το άρθρο: