Ύποπτο φάκελο που εστάλη από την Ινδία παρέλαβε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω των ΕΛΤΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρύτανης του Ιδρύματος Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, αναφέρει ότι ο φάκελος περιείχε φυλλάδια ισλαμικού περιεχομένου και αποσπάσματα από το Κοράνι στην αγγλική γλώσσα. Τον φάκελο αρχικά είχε παραλάβει για να παραδώσεις στη συνέχεια στην Γραμματεία της Πρυτανείας, ένας υπάλληλος του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, ο φάκελος -άσπρου και πράσινου χρώματος-  ανοίχτηκε από τον ίδιο παρουσία του Αντιπρύτανη, για να πεταχτεί στη συνέχεια, αφού δεν υπήρξε καμία ανησυχία.

Ο φάκελος ΔΕΝ περιείχε κάποια σκόνη και κανένας από όσους τον αγγίξαμε δεν έχει εκδηλώσει το παραμικρό σύμπτωμα, τόνισε ο Πρύτανης, ο οποίος ωστόσο, όταν αντιλήφθηκε ότι αντίστοιχοι φάκελοι με αποστολέα από την Ινδία είχαν αποσταλεί και σε άλλα ΑΕΙ, ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές, στις οποίες  και παρέδωσε σήμερα το ύποπτο δέμα.

Σε επικοινωνία του με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης ο κ. Διαμαντόπουλος ενημερώθηκε ότι όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο, θα πρέπει να κάνουν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο.

Ακούστε τη συνέντευξη του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην ΕΡΤ Χανίων:

 

Φάκελοι έχουν σταλεί σε γραφείο της πρυτανείας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο Πανεπιστήμιο του Βόλου στη Θεσσαλία, ενώ στην περίπτωση του Ιόνιου ο φάκελος εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ πριν σταλθεί εκεί.

Η περιοχή γύρω από το ταχυδρομείο της Κέρκυρας αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, όσοι βρίσκονταν μέσα στα ΕΛΤΑ, αναμένεται να μεταφερθούν σε καραντίνα, σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ.

Και στα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα έφτασαν ειδικές ομάδες της ΕΜΑΚ.  Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φαίνεται ότι  ο ύποπτος φάκελος περιείχε μια σκόνη που απελευθερώθηκε κατά το άνοιγμά του και κείμενο γραμμένο στα αραβικά και στα αγγλικά, ο οποίος έγραφε ότι ο Αλάχ θα επικρατήσει.

Τα επτά άτομα (πέντε εργαζόμενοι, ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κι ένας αστυνομικός) που σε επαφή με τον φάκελο νοσηλεύτηκαν, καθώς κάποιοι από αυτούς παραπονέθηκαν για ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος, αλλά πλέον τα συμπτώματα υποχώρησαν και όλοι αναμένεται να βγουν από το νοσοκομείο σήμερα.

Όλοι οι φάκελοι αναμένεται να μεταφερθούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενό τους. Για τις εξελίξεις ενημερώνεται και η αντιτρομοκρατική.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Κώστας Δάνδολος

 

Μοιράσου το άρθρο: