“Πονοκέφαλος” οι επιδημιολογικοί δείκτες – Αγωνία για αύξηση κρουσμάτων και μεταλλάξεις

“Κόκκινο” χτυπά η αγωνία για τις νέες μεταλλάξεις και την αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η αυριανή ημέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία θα καθορίσουν τις εισηγήσεις που θα κάνουν οι λοιμωξιολόγοι στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Μέσα σ` αυτό το κλίμα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια.

«Πονοκέφαλο» για τους λοιμωξιολόγους αποτελούν οι επιδημιολογικοί δείκτες των τελευταίων ημερών που δεν δείχνουν σημάδια κάμψης ιδιαίτερα στην Αττική. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, η απόφαση για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων πρέπει να επανεξεταστεί.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα είναι ειλημμένη, αλλά τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος στον ΑΝΤ1.

Τα δεδομένα της Πέμπτης θα είναι είναι αυτά που θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. “Η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι καθημερινά αξιολογούμε τα στοιχεία και επειδή υπήρξε αύξηση χθες στην Αττική θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της Πέμπτης για τα μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα μας. Θα τα αξιολογήσουμε όλα” σημείωσε.

Παράλληλα ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία που αυξάνονται. Δεκάδες δείγματα αναλύονται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που θεωρούνται με βάση συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια, ως «ύποπτα» για μετάλλαξη.

Δεν έχει διαπιστωθεί από τις επιστημονικές μελέτες, εάν αυτό το στέλεχος είναι πιο παθογόνο, πιο φονικό όπως έχει αναφερθεί, μιλάμε για ένα στέλεχος που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και αυξημένα ποσοστά νοσηλείας, ίσως και θανάτων, ανέφερε η αναπληρώτρια καθ. της Μικροβιολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα.

Ο ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καταξιωμένος γενετιστής Στυλιανός Αντωναράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε πως όσο περνά ο καιρός, ο ιός συσσωρεύει μεταλλαγές. Όπως εξήγησε στόχος είναι να ελαττωθεί η μάζα του ιού που κυκλοφορεί και αυτό μπορεί να γίνει ή με την απομόνωση ή με τα εμβόλια.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 32 θανάτους, 274 διασωληνωμένους και 858 κρούσματα.

Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 75 τόνισε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας  στη σημερινή ενημέρωση. Σχετικά με τα κρούσματα είπε ότι  καταγράφεται αύξηση την τελευταία εβδομάδα και ιδιαίτερα προβληματίζουν οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, Κεντρικός και Ανατολικός Τομέας.

“Ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι` αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο” επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος