Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε μετά τις 15.00, οπότε μεγάλος αριθμός φοιτητών κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο ώστε να πραγματοποιήσει συντονιστικό γενικών συνελεύσεων για να αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις.

Η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.

Με κεντρικό σύνθημα «Το άσυλο δεν είναι ακαδημαϊκό, άσυλο αγώνων για όλο τον λαό», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν δεδηλωμένη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να επαναφέρει το ν+2 στον χρόνο περάτωσης σπουδών, καθώς επίσης και τη βάση εισαγωγής.

Στα περισσότερα από τα ψηφίσματα συμμετοχής στο συλλαλητήριο κυριάρχησε άλλωστε το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου και της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων.

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, που αντιτίθενται στις διατάξεις ρύθμισης θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπό επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα».

Οι φοιτητές ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη για τη δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ΑΕΙ και κολεγίων, καθώς και να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ρυθμίσεις που αφορούν τη ανώτατη διάρκεια σπουδών (ν+2).

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε καταλήψεις σε τμήματα σχολών του ΑΠΘ, μέχρι την αναμενόμενη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. «Καταλήψεις τριήμερες -σήμερα Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα- αποφάσισαν το Φιλολογικό και το Μουσικό. Το Αγγλικό έχει κατάληψη σήμερα αύριο και τη Δευτέρα -πιθανότατα μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- αναστολή μαθημάτων. Το τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής έχει κατάληψη την Πέμπτη και τη Δευτέρα, ενώ το Ιστορικό και η Αρχιτεκτονική την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί τη Δευτέρα ξαναβγαίνουμε με ακόμη πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Αν υπαναχωρήσει το υπουργείο και το μεταθέσει σε άλλη χρονική βάση δεν αυταπατόμαστε, συνεχίζουμε στον ίδιο τόνο με τη μέχρι τώρα πορεία», δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: