Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με την συνταγματική αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

Οι τρεις έδρες που μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας , Α΄ Αθήνας και στο νότιο τμήμα της Β΄ Αθήνας.

«Η διακομματική, με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έγιναν από όλα τα κόμματα έχει διαμορφώσει τις συνθήκες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφισθεί σχεδόν από όλα τα κόμματα» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα βήματα που θα οδηγούν στην κάλπη για τους Έλληνες του εξωτερικού θα είναι απλά,
σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο εκλογέας θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, χωρίς να απαιτείται η κατάθεσή της στο προξενείο

-Δικαιολογητικά που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό δημόσιο θα αντλούνται αυτεπάγγελτα.
εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή έως και λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών,
– Ο εκλογέας θα μπορεί να τροποποιεί τα στοιχεία του
– Μετά από εκστρατεία ενημέρωσης και βάσει του αριθμού των αιτήσεων θα συγκροτηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού και θα συσταθούν τα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα.

Στόχος τα τμήματα αυτά να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα, όχι μόνο σε προξενεία αλλά και σε άλλα δημόσια κτίρια ή εγκαταστάσεις που ανήκουν στην ομογένεια, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο διαμονής των εκλογέων.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Μαρία Μαγκλάρα

Μοιράσου το άρθρο: