Η «ψηφιακή εποχή των επιχειρήσεων» ήταν το θέμα της κοινής συνέντευξης Τύπου έδωσαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η συνέντευξη δόθηκε στο ΕΒΕΑ και αφορούσε την προώθηση μέτρων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.
To έργο είναι το e-ΓΕΜΗ, προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ και έχει να κάνει με την παροχή, εντελώς δωρεάν, 130.000 απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών προς τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο υπουργός στην ομιλία του τόνισε: «Ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά μαζί με τους ανθρώπους της αγοράς και τους επαγγελματίες που μοχθούν καθημερινά». Σημείωσε ότι η παρουσίαση γίνεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, με τα γνωστά και πολύ θετικά αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός ότι στο επιχειρηματικό περιβάλλον του εξωτερικού η Ελλάδα καταγράφεται ως χώρα που δεν εμπεριέχει «country risk», συνεπώς είναι πιο προσβάσιμη στο επενδυτικό κοινό.
Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της νέας εποχής, επιχειρείται η θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο οι νέες τεχνολογίες θα αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Μιλώντας για το Ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, το e-ΓΕΜΗ, ο Ν. Παππάς είπε ότι πρόκειται για έργο, το οποίο σχεδιάστηκε μαζί με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, και το οποίο αναμένεται άμεσα να δημοπρατηθεί, με προϋπολογισμό 11,3 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι βασική μέριμνα αποτελεί η αυτοματοποίηση μεγάλου μέρους των διαδικασιών των επιχειρήσεων, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση των ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών, σε επεξεργάσιμη μορφή, δημιουργώντας μία βάση δεδομένων.
Επίσης, θα υπάρξει και η εξέλιξη της εφαρμογής στατιστικών του ΓΕΜΗ σε παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας με τη χρήση και άλλων δυνατοτήτων. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, θα εξορθολογίσει τη σχέση της επιχείρησης με το Δημόσιο και θα αναβαθμίσει την παραγωγικότητα.
Ο τελικός στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς, είναι η ενιαία ψηφιακή πύλη, όπου πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Επίσης, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ θα παράσχει, εντελώς δωρεάν, 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές προς τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον κ. Μίχαλο, για την «καλή» -όπως είπε- «συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ υμών, ως Προέδρου ενός θεσμικού φορέα, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και της Πολιτείας, όπως επιβάλλει η θέση σας, καθώς και η δική μας υποχρέωση».

Ο κ. Πιτσιόρλας από την πλευρά του περιέγραψε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Ανάπτυξης για ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτές, είναι οι δύο νόμοι που ψηφίστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και περί ανώνυμων εταιρειών, ένας νέος νόμος που αντικαθιστά εκείνον του 1920, ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των θεσμικών πλαισίων και την απλοποίηση των διαδικασιών. Επίσης, πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται για κατάθεση το φθινόπωρο στη Βουλή το νομοθέτημα για συγχώνευση – μετασχηματισμό των εταιρειών, «ένα πλαίσιο το οποίο ουδέποτε υπήρχε στην Ελλάδα, εκσυγχρονίζοντας το εταιρικό Δίκαιο της χώρας».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: