Τις θέσεις της έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για το ζήτημα των πλειστηριασμών και της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».

Υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό στην κυβέρνηση και στα κόμματα αλλά και δημόσια με ημερίδες παρουσίασης, η ΟΤΟΕ αναφέρει πως: «Με τις θέσεις αυτές η ΟΤΟΕ παρεμβαίνει εκ νέου σε ένα κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και με την ιδιότητα της κλαδικής οργάνωσης στο χώρο των Τραπεζών που έχει γνώση, ρόλο και αρμοδιότητα, να πάρει θέση σε αυτό το θέμα, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει προσοχή και ανταπόκριση και να μην συναντήσει ξανά «ώτα μη ακουόντων».

Οι Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
Σε ότι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας από την αρχή της οικονομικής κρίσης, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την προστασία των συνεπών αλλά σε αδυναμία αποπληρωμής δανειοληπτών, όχι μόνο με άτυπες προφορικές δηλώσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, είτε της Κυβέρνησης είτε των Τραπεζών, αλλά με νομική προστασία που σήμερα δεν υπάρχει και πρέπει να θεσμοθετηθεί.

Η ελληνική κοινωνία και κύρια τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και οι άνεργοι θα πρέπει να προστατευθούν πλήρως, εξασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στην πρώτη κατοικία, μέσα από κάθε μορφής ρυθμίσεων των οφειλών τους, που θα λαμβάνουν υπόψη και την πραγματική εισοδηματική τους κατάσταση σήμερα, ώστε να εξυπηρετηθούν και να προστατευθούν πραγματικά τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τι ισχύει σήμερα
Το θεσμικό πλαίσιο που νομοθέτησε η Κυβέρνηση για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, περιέχει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα και την παραγωγική προοπτική της χώρας.

Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από την προωθούμενη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς ακινήτων και τιτλοποίησης, εξυπηρετούμενων και μη δανείων, η οποία θεσμοθετήθηκε και μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη και περαιτέρω μείωση των τιμών των ακινήτων στη χώρα μας και σε δεύτερο στάδιο στην εμπέδωση συνθηκών «φούσκας» τιτλοποιημένων δανείων και ομολόγων, υποσκάπτοντας συνολικά την κοινωνική συνοχή και την σταθερότητα στον κλάδο και στην οικονομία».

Ακολούθως η ομοσπονδία παρουσιάζει τη συνολική της πρόταση:
«Ήταν και παραμένει πάγια θέση μας την οποία δημοσιοποιήσαμε εγκαίρως και παράλληλα ενημερώσαμε Κυβέρνηση και Κόμματα, ότι απαιτείται η ίδρυση Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα Απόκτησης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική ευαισθησία. Είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: των Τραπεζών, του ΤΧΣ, της ΤτΕ και της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων, υπό την στρατηγική επίβλεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους.

Κύριος στόχος, είναι η εμπέδωση της απαραίτητης ασφάλειας και πίστης προς το Τραπεζικό Σύστημα καθώς έτσι απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης καταστροφικής για τις Τράπεζες και της εξαϋλωσης της οικονομίας της χώρας ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται όροι παροχής ρευστότητας από και προς το Τραπεζικό Σύστημα.

Με τη συγκεκριμένη πρότασή, αποτρέπεται η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στον διεθνή σκιώδη τραπεζικό τομέα (funds), προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο οι δανειολήπτες, ενισχύονται οι εργασίες του επίσημου τραπεζικού τομέα, η αναπτυξιακή προοπτική και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση το δικό μας χρέος παρέμβασης σε τέτοια κρίσιμα θέματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στην οικονομία της χώρας μας, θα συνεχίσει να ασκείται όχι μόνο με θέσεις και προτάσεις αλλά και με πράξεις στο πλαίσιο της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των Τραπεζών».

 

Μοιράσου το άρθρο: