Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο

Στη σημερινή εποχή, έχει χαρακτηριστεί σαν μία από τις “καλές” περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής και φιλοξενεί αρκετές πρεσβείες κρατών στη χώρα μας και ίσως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποτε ήταν χωράφια, αλλά και ένα πρόχειρο αεροδρόμιο και στην περιοχή βρήκαν αποκούμπι αρκετοί πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Μιλάμε για το Ψυχικό και όπως ήταν επόμενο, αφού ρίζωσαν οι πρόσφυγες, άρχισε και η διαδικασία αποκατάστασης της κοινωνικής ζωής, που ο ξεριζωμός είχε διακόψει.

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείοΚαρπός αυτής της διαδικασίας ήταν το 1926 και η ίδρυση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ψυχικού (ΠΟΨ). Για την ακρίβεια, πρέπει να τονίσουμε, ότι όπως αναφέρει ο σύλλογος στην ιστορία του: “Ιδρύθηκε το 1926 στo Νέο Ψυχικό από Μικρασιάτες πρόσφυγες με την επωνυμία Mικρασιατική Ένωσις Αθηνών όπως ονομαζόταν προπολεμικά, με χρώματα το κίτρινο και το άσπρο. Αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών ως τα τέλη της δεκαετίας του ’40.

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο
10-6-1940 εφημ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείοΤο 1948 μετά από συγχώνευση της Αθλητικής Ένωσης Ψυχικού και της Μικρασιατικής Ένωσης λαμβάνει το σημερινό του όνομα «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ψυχικού» με χρώματα το Πράσινο και το Λευκό.

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείοΣύμφωνα με το αρχικό καταστατικό, ως γενέθλιος ημέρα της ίδρυσής του και επετείου αυτής, είναι η εκάστοτε ημέρα του ορθόδοξου εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, δηλαδή η 4η Δεκεμβρίου”.

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείοΌπως αναφέρει ο Δήμος Ψυχικού: “Οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες προέρχονταν κυρίως από τα Βουρλά και το Μελί της Μικράς Ασίας”. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι ποδοσφαιρικά ο ΠΟΨ είναι “πρώτος ξάδερφος” του συλλόγου Α.Ο. Μίμας – Μικρασιατική, που ιδρύθηκε στο Νέο Μελί Μεγάρων από Μελιώτες πρόσφυγες και σήμερα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής.

Η σημασία της ίδρυσης της ομάδας το 1926 δείχνει τη λαχτάρα των πρώτων στελεχών του για αθλητισμό που γίνεται σε ένα περιβάλλον που δεν έχει οργανωθεί ακόμα ούτε ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής, ούτε η ανοικοδόμηση που ξεκίνησε το 1929, ούτε το δίκτυο ύδρευσης, ούτε η αποχέτευση, ούτε η τηλεφωνική σύνδεση, ούτε η στοιχειώδης οδοποιία, ενώ η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, κατασκευάσθηκε με ξύλινη στέγη με κεραμίδια το 1934. Ο ΠΟΨ (αρχικά σαν Μικρασιατική) όμως ήδη προϋπήρξε όλων αυτών.

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείοΣτην κατοχή καταγράφεται αθλητική δραστηριότητα του ΠΟΨ, σε μία εποχή που ο αθλητισμός έδινε μήνυμα αντίστασης, ότι “είμαστε εδώ και δεν το βάζουμε κάτω”, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζονταν η αγωνιστική δράση σαν κάλυψη αντιστασιακών δραστηριοτήτων. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες είχαν σε όλη την Ελλάδα τη δικιά τους ξεχωριστή συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες μέσα κι’ έξω από τα γήπεδα.

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείοΑπό το 1948 συμμετέχει στην Ε.Π.Σ.Α. και διαγράφει τη δικιά του δημιουργική διαδρομή. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 στην Α2 τη σημερινή Β’ Εθνική και αρκετές φορές συμπεριλαμβάνεται στα δελτία ΠΡΟ ΠΟ.

Επίσης σε αναφορά του Δήμου Ψυχικού, βλέπουμε την αναγνώριση του ρόλου του συλλόγου στην εξέλιξη της περιοχής, αφού αναφέρεται ότι: “οι αθλητικοί σύλλογοι Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ψυχικού (ΠΟΨ) και «Ποσειδών», με καίρια συμβολή στην ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους, κυρίως στην νεολαία”.

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείοΚαι όμως η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων, είδαν τα χωράφια να γίνονται τόπος στέγασης, κοινότητα, Δήμος, αλλά ποδοσφαιρικά παραμένει ακόμα και σήμερα “προσφυγική”, υπό την έννοια ότι δεν έχει γήπεδο, αλλά φιλοξενείται. Aυτό σίγουρα είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή θα πρέπει να λυθεί με τη στέγαση του συλλόγου σε γήπεδο στο Ψυχικό.

Έρευνα & επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Μην χάσετε:

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021: Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021: Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021: Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου

Σχετικά θέματα

ΠΑΟ Καλογρέζας: Η πρώτη ομάδα που διαλύθηκε από τη δικτατορία

Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»

«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας

Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων

Η αρχόντισσα της Πόλης στα γήπεδα της Αθήνας – Πέρα Κλουμπ με έτος ίδρυσης 1880

Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος