Τα όσα δήλωσε για τις ΣΣΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΟΤΟΕ.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων: «Κατά την πρόσφατη Ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε σε μια ισοπεδωτική για τον θεσμικό του ρόλο επίθεση σε βάρος των κλαδικών ΣΣΕ και της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Δήλωσε ότι οι επιχειρησιακές ΣΣΕ πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερισχύουν των κλαδικών (να εκλείψουν, δηλαδή, ακόμα και οι ελάχιστες διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους κάθε κλάδου) και στις επιχειρήσεις να γίνονται ατομικές συμφωνίες εργοδοτών-εργαζομένων, χωρίς τα συνδικάτα.

Με τη χώρα παγιδευμένη σε λογικές ακραίας κοινωνικής ανισότητας και φτωχοποίησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Με κατάρρευση κάθε έννοιας θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού, κοινωνικού διαλόγου, διασφάλισης αμοιβών και εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων,
η επίθεση στις Κλαδικές Συμβάσεις είναι θέση οπισθοδρόμησης.

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, στην εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται σύγχρονες επενδύσεις με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και προτεραιότητα στη Γνώση, δεν νοείται να εκφράζονται απόψεις για τις Κλαδικές Συμβάσεις που ξεπερνούν και αυτές ακόμα τις επίμονες θέσεις του ΔΝΤ».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης (διαβάστε το πλήρες κείμενο), η ΟΤΟΕ επισημαίνει πως: «Η προτεραιότητα ισχύος των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των Κλαδικών σε χώρες με συντριπτική πλειοψηφία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η Ελλάδα, οδηγεί στην εξάλειψη κάθε συλλογικής κάλυψης, σε εξαφάνιση των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων, δηλαδή των κοινωνικών εταίρων, και συνακόλουθα του κοινωνικού διαλόγου. Και όπου εκλείπει ο διάλογος, οι κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις είναι τυφλές, με συνέπειες απρόβλεπτες.

Η ΟΤΟΕ έχει επανειλημμένα προασπίσει και έμπρακτα αποδείξει τον αναντικατάστατο ρόλο των κλαδικών ΣΣΕ στην επίτευξη πρωτοποριακών και μακρόπνοων συμφωνιών, που λειτουργούν ομαλά και συμπληρωματικά με τις επιχειρησιακές, προς αμοιβαίο όφελος του κλάδου, των εργαζόμενων και της κοινωνίας».

Μοιράσου το άρθρο: