Δεν κινδύνευσαν σπίτια και οι περίπου 100 κάτοικοι του οικισμού Μακρυχώρι, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διπλανό χωριό, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, για την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε έκταση με πουρνάρια και ξερά χόρτα στο Δήμο Κύμης, στην Εύβοια. Πλέον τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί και η πυροσβεστική ενισχύει τις επίγειες δυνάμεις της, μεταφέροντας και άλλα πεζοπόρα τμήματα από την Λαμία. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναμένεται να κρίνουν την εξέλιξη της φωτιάς.

Ο κ. Ταφύλλης επεσήμανε ότι ο οικισμός εκκενώθηκε προληπτικά, χωρίς να απαιτείται για την ώρα το ίδιο για δυο ακόμη κοντινούς οικισμούς.

Το συγκεκριμένο χωριό απειλήθηκε από δύο σημεία και οι πυροσβέστες απομάκρυναν από το χωριό τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή από εδάφους και αέρος έδιναν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν την καταστρεπτική πορεία της πυρκαγιάς.

 

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Μανίκια στην κεντρική Εύβοια, ενώ έπνεαν άνεμοι περίπου 6 μποφόρ.

Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα μέτωπο 4 περίπου χιλιομέτρων και μάλιστα μέχρι το βράδυ επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία. Συγχρόνως 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα και 2 τμήματα πεζοπόρων από τη Λαμία, επιμένουν σε μία ξεχωριστή μάχη για να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν στο χωριό Θαρούνια.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το μέτωπο της φωτιάς κινούταν προς το χωριό Θαρούνια και εκεί πλέον οι πυροσβέστες εστιάζουν τις προσπάθειές τους. Μάλιστα, οι επίγειες δυνάμεις  ενισχύθηκαν και με νέα πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να την ελέγξουν σε κρίσιμα σημεία μέσα στη νύχτα.

«Υπάρχει ετοιμότητα για εκκένωση στο χωριό Θαρούνια, ωστόσο η φωτιά είναι πολύ μακριά και το χωριό δεν απειλείται», είπε ο κ. Ταφύλλης.

Οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την ένταση της μέσα στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται σε απόκρημνες περιοχές.

Η προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας, έγινε με εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων και η μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο ολοκληρώθηκε με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκεται ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με το νέο εκλεγμένο περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό.  

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Μακρυχώρι, τονίζει πως «η εικόνα είναι καλύτερη» και υπογραμμίζει πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε πλήρη συντονισμό με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας» και ότι «η Περιφέρεια έχει διαθέσει 8 υδροφόρες και 3 ερπυστριοφόρα».

Τέλος, σημειώνεται πως λόγω των εξελίξεων της πυρκαγιάς στα χωριά του δήμου Κύμης Αλιβερίου, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα τα βράδυ ανοικτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πλατεία της Κύμης .

«Ελπίζουμε οι συντονισμένες προσπάθειες των υπευθύνων φορέων σύντομα να ευοδωθούν και να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά» τονίζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια.

Μοιράσου το άρθρο: