Ραγδαία άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές (video)

Η πανδημία έχει εκτοξεύσει τις ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες εν μέσω lockdown αποτελούν και το μοναδικό τρόπο αγορών. Η άνοδος αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και μετά την πανδημία, αφού η νοοτροπία των ηλεκτρονικών αγορών έχει διεισδύσει για τα καλά στην συνείδηση των καταναλωτών. Για τη ραγδαία αυτή άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και τους κινδύνους που κρύβει αυτό, μίλησαν στην εκπομπή “Από τις έξι” της ΕΡΤ ο υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγορών skroutz Δημήτρης Χαζάπης και ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης.

“Η πανδημία έχει αυξήσει τόσο την επισκεψιμότητα όσο και τις αγορές” υπογράμμισε ο κ. Χαζάπης. “Η επισκεψιμότητα σε τέτοιου είδους πλατφόρμες ήταν μεγάλη και πριν από την πανδημία, όμως τώρα πια έχουν αυξηθεί και οι αγορές, καθώς ο κόσμος εξοικειώθηκε ακόμα περισσότερο με τη διαδικασία του να αγοράζει και να παραλαμβάνει”, εξήγησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του skroutz.

Στην πλατφόρμα skroutz υπάρχουν 6.500 ηλεκτρονικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων όχι μόνο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αλλά και πολλές μικρές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή από το σύνολο του λιανικού εμπορίου το ποσοστό των επιχειρήσεων που διαθέτουν και ηλεκτρονικό εμπόριο ανέρχεται στο 7%, την στιγμή που το ίδιο ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται στο 15% και στην Αγγλία στο 20% , ανέφερε ο κ. Χαζάπης.

“Η κάθε επιχείρηση μεγάλη ή μικρή με τα δικά της δεδομένα μπορεί να τοποθετηθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να αποκτήσει μια αρκετά καλή θέση είτε διαθέτει e-shop είτε όχι, καθώς πια δίνουμε και τη δυνατότητα σε καταστήματα που δεν έχουν e-shop να προβάλουν τα προϊόντα τους online και να τα πουλάνε σε όλη την Ελλάδα”, δήλωσε.

Έχει αποδειχθεί ότι ο καταναλωτής πλέον δεν αγοράζει μόνο βάσει της τιμής αλλά κοιτάει και το κομμάτι της εξυπηρέτησης και της εμπειρίας που λαμβάνει. Αναφορικά με το κομμάτι της ασφάλειας ο υπεύθυνος επικοινωνίας της πλατφόρμας skroutz λέει πως “γίνεται μεγάλη δουλειά και από όλους εμάς (σ.σ. τους εργαζόμενους στην πλατφόρμα) αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε τα καταστήματα, τα οποία συμμετέχουν στις πλατφόρμες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ελεγμένα”.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μεγάλη έξαρση στις σχετιζόμενες με το ηλεκτρονικό εμπόριο απάτες καθώς πολλά e-shop έπαιρναν τα χρήματα, τα οποία προκαταβάλλαν οι καταναλωτές και  δεν παρέδιδαν ποτέ τα εμπορεύματα και στη συνέχεια δεν επέστρεφαν και τα χρήματα πίσω.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη τους τελευταίους μήνες υπήρξαν χιλιάδες τέτοιες αναφορές από εξαπατημένους καταναλωτές.

Οι συμβουλές που έδωσε στους καταναλωτές για την ασφαλέστερη συναλλαγή με e-shop είναι:

  • Να μην συναλλάσσονται με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο δίνει ως μόνη επιλογή πληρωμής την προκαταβολή των χρημάτων.
  • Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο ασφαλής είναι η αντικαταβολή, να πληρώνουν όταν παραλαμβάνουν το εμπόρευμα, έχοντας δώσει ίσως και μια μικρή προκαταβολή.
  • Να μην παρασύρονται από προϊόντα «κράχτες», με πολύ φθηνές τιμές –δηλαδή- καθώς κανείς δεν χαρίζει στην εποχή μας.
  • Να ελέγχουν το ηλεκτρονικό κατάστημα (αν είναι παλιό ή καινούριο, τα σχόλια που έχουν αφήσει όσοι έχουν κάνει συναλλαγές με το συγκεκριμένο κατάστημα) και,
  • Να κρατούν παραστατικά για τις αγορές τους

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος