Σε πρωτοβουλία για επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στα οποία έχει γίνει αποσύνδεση της ηλεκτρικής παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και τις 30 Απριλίου 2020 προχωρά του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εκτιμάται ότι από τη ρύθμιση θα επωφεληθούν περίπου 1250 ευάλωτα νοικοκυριά.

Η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων επανασύνδεσης έχει εκχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα σε επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

 Τα κριτήρια
-Από μονοπρόσωπο νοικοκυριό/9000 ευρώ
– ως 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού μελών νοικοκυριού
– +8000 ευρώ για άτομα με αναπηρία από 67% και άνω στο σπίτι
-+15.000 για άτομα με μηχανική υποστήριξη στο σπίτι

 Περιουσιακά στοιχεία:
-Ακίνητη περιουσία 120.000-180.000 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας

Ύψος βοηθήματος
-Καλύπτεται το σύνολο της οφειλής μέχρι τις 6.000 ευρώ
-το 75% από 6.001-9.000 ευρώ,
-το 50% από 9.001 – 12.000 ευρώ
-το 30% από 12.000 ευρώ και άνω

Το εναπομείναν ποσό της οφειλής που θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό του ειδικού βοηθήματος θα καταβάλλεται από τον ΔΕΔΔΗΕ απευθείας στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου.
Ο προμηθευτής θα ενημερώνεται για να εκδώσει εντολή επανασύνδεσης, η οποία θα προωθείται για εκτέλεση στον ΔΕΔΔΗΕ που θα την υλοποιεί χωρίς να χρεώνει τέλη επανασύνδεσης).

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Φάμελλος, αναφέρει: «Καλωσορίζουμε την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να ακολουθήσει μία από τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά εφ’ όσον αφορά την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών. Η πρωτοβουλία αυτή είναιιδιαιτέρως απαραίτητη λόγω των νέων συνθηκών για την κοινωνία, που δημιούργησε η πανδημία, και συνδέεται με τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Μαρτίου για την εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας,ειδικά αυτήν την περίοδο, κάτι που δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ο Ειδικός Λογαριασμός για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα συστάθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, με το άρθρο 36 του ν.4508/2017 (Α΄200). Έως τον Αύγουστο του 2019 είχαν διατεθεί πάνω από 24,5 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέχρι τότε είχαν επωφεληθεί του μέτρου 6.488 νοικοκυριά. Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή και ζητάμε να διευρυνθεί πραγματικά και να μην περιοριστεί στη στήριξη μόνο 1.250 ευάλωτων νοικοκυριών.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε ψηλά τον πήχη αλλά, είμαστε εδώ για να θυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα για το κοινωνικό σύνολο και ειδικά για όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση πρόκειται να ενταθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της άρνησης της κυβέρνησης να αναλάβει αποτελεσματικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της».

Ρεπορτάζ: Κώστα Σκουλάς

Πηγές: ΕΡΤ, AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: