Σ. Λίτσας: Εθνική στρατηγική της χώρας, η διεθνοποίηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο (audio)

“Οι συναντήσεις σαν αυτή των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν, είναι πάρα πολύ σημαντικές, για το μήνυμα που στέλνεται στο υπόλοιπο διεθνές σύστημα.” Ο Σπύρος Λίτσας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι «πέρα από αυτά που λέγονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και με δεδομένο ότι η διπλωματική γλώσσα έχει περιορισμούς, οι δύο ηγέτες δεν μπορούν να ξεδιπλώσουν το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής των κρατών τους, σε μία τέτοια συνάντηση.”

Ο κ. Λίτσας πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα πολλές φορές ξεχνάμε ότι η εξωτερική πολιτική και γενικότερα το διεθνές σύστημα, δεν εξελίσσονται μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας και γενικότερα στον δυτικό πυρήνα της υψηλής στρατηγικής. Κατά συνέπεια, έχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντιέται με τον Τούρκο Πρόεδρο μετά από πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι εδώ και πολλές δεκαετίες η ελληνική εξωτερική πολιτική ακολουθεί γενικότερα της ετεροχρονισμένης αντίδρασης. Δηλαδή ως κράτος καθυστερούμε πολύ να αντιδράσουμε, χάνοντας το πολιτικό momentum και στη συνέχεια, όσοι κινούμαστε στους χώρους της ελληνικής διπλωματίας, είμαστε συχνά αποδέκτες της αντίληψης «ότι μπορείς να το αναβάλεις, ανέβαλε το», αντίληψη επηρεασμένη από την παραδοσιακή γαλλική σχολή της διπλωματίας, ότι τα πράγματα ωριμάζουν σε βάθος χρόνου».

Αναλύοντας τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Λίτσας εξήγησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης όμως, προσπαθεί να αλλάξει μεθοδολογία, να εκμεταλλευτεί το momentum, να βγει ένα βήμα μπροστά και να δημιουργήσει αυτή τη θετική αύρα στον δυτικό κόσμο, ενημερώνοντας τους πάντες. Όχι μόνον τους ηγέτες ή τα επιτελεία τους, αλλά και τις κοινωνίες των κρατών, δηλαδή να δημιουργήσει, αυτό που στις διεθνείς σχέσεις λέμε, τη διάσταση της εξωτερικής νομιμοποίησης, γύρω από τις ελληνικές θέσεις. Επιπλέον καταφέρνει να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα, πετυχαίνοντας να βγει ένα βήμα μπροστά και να προασπιστεί την ειρήνη και ασφάλεια δηλ. την ισορροπία ισχύος στην Αν. Μεσόγειο. Ταυτοχρόνως δε, βγαίνει ως ο παράγοντας υπεράσπισης της ενότητας της Συμμαχίας, απέναντι σε έναν παράγοντα όπως η Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια είναι ο προβληματικός δρων, στο εσωτερικό της Συμμαχίας».

Ο κ. Λίτσας επεσήμανε ότι «δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος και ειδικότερα οι ΗΠΑ τα δύο τελευταία χρόνια την Τουρκία, σε σχέση με το 2001, που πρωτοεμφανίσθηκε ο Ερντογάν και, όπως έλεγαν τότε, υποδέχθηκαν τον ισλαμοδηκράτη. Τότε είμαστε λίγοι στην Ελλάδα που λέγαμε ότι «ας μην είμαστε τόσο αισιόδοξοι τι θα δούμε από τον τότε νεαρό Τούρκο πρωθυπουργό». Προσωπικά θα ήμουν πολύ προβληματισμένος, εάν έβλεπα τον κάθε Αμερικανό πρόεδρο να τοποθετείται έναντι της Τουρκίας, χωρίς διπλωματική γλώσσα, γιατί πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας να παραμείνει στη βορειοατλαντική συμμαχία».

Ο κ. Λίτσας τόνισε ότι «η εθνική στρατηγική της χώρας, είναι η φράση που σταθερά διατυπώνεται από την Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή, η διεθνοποίηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα πρέπει να τα βλέπουμε μέσα από το φάσμα της ψυχραιμίας και στη συνέχεια να αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει μέσα από την προβολή της διαχρονικής θέσης. Έχει καταστήσει σαφές ότι είμαστε δύναμη ευθύνης και σταθερότητας. Κάνει πάρα πολύ καλά ο πρωθυπουργός που αξιοποιεί το momentum της σύσκεψης του ΝΑΤΟ, είναι θαυμάσια ευκαιρία, για να διεθνοποιήσει περαιτέρω τη συμπεριφορά της Τουρκίας αφού μέσα από το συγκεκριμένο βήμα θα ενισχυθεί η ελληνική θέση.”

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος