Το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους της Σάμου. Ωστόσο, ζητούν να γίνει στην τοποθεσία Ζερβού, που ήδη κατασκευάζεται το νέο ΚΥΤ, και απαιτούν το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής, που βρίσκεται στην πόλη της Σάμου.

Σήμερα το πρωί έφτασαν στο Καρλόβασι 50 πρόσφυγες και μετανάστες και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ροές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι κάτοικοι του νησιού λοιπόν που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη συμβίωση με 7.250 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής της Σάμου. Λένε ναι στη δημιουργία κλειστών κέντρων για να μπορέσουν, ωστόσο λένε ότι πρέπει να κλείσει το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου και να γίνει στην περιοχή της Ζερβού. Θα είναι ένα μικρό κέντρο που κατασκευάζεται θα φιλοξενεί 1.000-1.500 πρόσφυγες και μέσα σε αυτό θα βρίσκεται και το προαναχωρησιακό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει 300 ανθρώπους.

Δεν δέχονται οι κάτοικοι του νησιού να φτιαχτεί οποιαδήποτε άλλο προαναχωρησιακό κέντρο στην πόλη της Σάμου και να υπάρχουν δυο κέντρα εν λειτουργία και αυτή είναι η μόνη τους διαφοροποίηση και πιστεύουν ότι όταν θα υπάρξει κλειστό κέντρο σε συνδυασμό με την γρήγορη απονομή του ασύλου, τότε θα μειωθούν οι ροές προσφύγων αλλά θα είναι και καλύτερα διαχειρίσιμο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα για τις Tοπικές, Aστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ/Χάρης Ζαβουδάκης

Μοιράσου το άρθρο: