Επιδότηση των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, προβλέπει το νέο σχέδιο στήριξης. Ο τελικός αριθμός των ωφελημένων θα προκύψει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ η επιδότηση θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 90% της μηνιαίας δόσης.

Τα στεγαστικά δάνεια, με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, υπολογίζονται σε περίπου 650.000. Από αυτά, σχεδόν 330.000 αφορούν νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τον κορoνοϊό. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, περίπου 250.000 στεγαστικά δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά.

Η στήριξη των Ελλήνων δανειοληπτών θα πρέπει να γίνει με ανοικτές προϋποθέσεις και οριζόντια γιατί η εμπειρία της πλατφόρμας έχει δείξει ότι δεν ωφελήθηκαν παρά ελάχιστοι δανειολήπτες.

Η επιδότηση θα διαρκέσει για 6 έως 9 μήνες και θα κυμαίνεται από 40% έως και 90% της δόσης. Οι πρώτες αιτήσεις για την επιδότηση στεγαστικών δανείων, αναμένονται στις αρχές Ιουλίου.

Χ. Σταϊκούρας: Περισσότερες επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

«Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι αυτό το πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, και τα ποσά να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη που έκανε λόγο «για απαγορευτικούς όρους πρόσβασης στην τραπεζική ρευστότητα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι «το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων» καθώς όπως είπε, «θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου, θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους» ενώ από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει».

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Θάνος Τσίρος

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: