Ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα, ενώ σε διαδικασία διαιτησίας τέθηκε η μονάδα στις Σκουριές. Πολύ σημαντική, χαρακτήρισε την εξέλιξη η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός .

Την έναρξη της Διαιτησίας με την εταιρεία ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα επιδόθηκε στην εταιρεία, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου για προσφυγή σε Διαιτησία.

Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Το επίμαχο ζήτημα είναι η μεταλλουργική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές, και ειδικότερα η επιτόπου δοκιμή σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που προβλέπεται στη σύμβαση.

Σε συνέχεια των χθεσινών διαμαρτυριών, οι μεταλλωρύχοι υπογράμμισαν, ότι δεν θα αποχωρήσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εάν δεν εξασφαλιστεί και η τρίτη άδεια για την Ολυμπιάδα.
Χθες, οι μεταλλωρύχοι συναντήθηκαν τόσο με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι ενέργειας, Γ. Σταθάκη, όσο και με τον υπουργό Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη, διεκδικώντας «να μην χαθεί καμία θέση εργασίας».

Η εταιρεία Eldorado, εμμένει ωστόσο στις θέσεις της ως προς τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της και επαναλαμβάνει ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή χωρίς προσφυγή στη Διαιτησία.

Σύμφωνα με την Eldorado, η ειδοποίηση της Διαιτησίας αναφέρει ότι η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. «Η Εταιρεία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε δήλωσή του ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, αναφέρει τα εξής:

«Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπάθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Το απόγευμα, μεταλλωρύχοι που ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του υπουργείου Περιβάλλοντος εισέβαλαν στο κτίριο. Πέντε άτομα πέρασαν τον αστυνομικό κλοιό και μπήκαν στο υπουργείο, ενώ έξω από αυτό παραμένουν συνάδελφοί τους που διαμαρτύρονται.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης

Μοιράσου το άρθρο: