φώτο αρχείου EUROKINISSI

Με καταθέσεις μαρτύρων αλλά και με νέες κατασχέσεις υλικού από τα αρχεία της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, -όπου μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό πέντε άτομα- αρχίζει η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί για την υπόθεση. Από τον εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που έχει αναλάβει την έρευνα, κλήθηκε σήμερα ο πρώτος μάρτυρας.

Τον πρώτο μάρτυρα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την μετάδοση του κορονοϊού εντός της κλινικής – πρόκειται για ένα στέλεχος του ΕΟΔΥ- εξέτασε ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διενέργεια της κατεπείγουσας έρευνας.

Πρόκειται για στέλεχος του ΕΟΔΥ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε για έλλειψη εγρήγορσης στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφάλειας, περιέγραψε την ξαφνική εμφάνιση πολλών κρουσμάτων στην κλινική, καθώς και τις δύσκολες συνθήκες νοσηλείας, τόσο πριν, όσο και μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Στην κλινική αναμένεται να γίνει και ιατρική πραγματογνωμοσύνη, ενώ στα χέρια της εισαγγελίας βρίσκονται φάκελοι ασθενών, ενώ σήμερα στελέχη της Ασφάλειας προχώρησαν σε νέες κατασχέσεις εγγράφων.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες καταθέσεις, ώστε ο εισαγγελικός λειτουργός να μπορέσει να δημιουργήσει μια συνολικότερη εικόνα για το αν και κατά πόσο, τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας μέσα στην κλινική. Ήδη στα χέρια της εισαγγελίας, βρίσκονται πολλοί από τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών.

Η Εισαγγελία αναμένει πορίσματα τόσο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όσο και από τον ΕΟΔΥ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οριζόντιοι έλεγχοι και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές και οίκους ευγηρίας σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, τα στοιχεία έδειχναν ότι τόσο καιρό που ήταν σε ισχύ οι απαγορεύσεις του υπουργείου Υγείας, μέσα στην κλινική,όχι μόνο δεν τηρούνταν οι αποστάσεις ασφαλείας και τα βασικά μέτρα αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά πραγματοποιούνταν ακόμα και μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Με παρεμβάσεις των δύο νομικών παραστατών της κλινικής του κ. Λύρα και του κ. Δημητρακόπουλου, «όλα μέσα στην κλινική γίνονταν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας.»

«Η κλινική «Ταξιάρχαι» εφαρμόζει με ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ιδιωτικού νοσοκομείου στο Περιστέρι, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Απόστολος Λύτρας
Στο δελτίο Τύπου της κλινικής, οι υπεύθυνοι της οποίας ερευνώνται από τον εισαγγελέα για ενδεχόμενη κακουργηματική παραβίαση των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό, αναφέρεται πως έγιναν όλα τα ενδεδειγμένα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, αλλά και αμέσως μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος.

Με το δελτίο Τύπου επίσης, εκφράζεται συντριβή για τους θανάτους ασθενών «τους οποίους, όσο νοσηλεύονταν σε εμάς με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα, τους περιθάλπταμε με υψηλό αίσθημα ιατρικού καθήκοντος». Παράλληλα επισημαίνεται, πως η κλινική, που αναφέρει ότι εφαρμόζει«συνειδητά οικονομική πολιτική χαμηλού κόστους», θα προσκομίσει στην Εισαγγελία και σε κάθε αρμόδια αρχή,«αμελλητί» όλα τα στοιχεία που θα της ζητηθούν.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανεττάκος

Μοιράσου το άρθρο: