Έφτασαν στην ορεινή Αχαΐα οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκατασταθούν στην μονή Πορετσού, ενώ κάτοικοι και τοπικές αρχές αντιδρούν με την απόφαση, σχολιάζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί, προτάσσοντας το ζήτημα του ιερού χώρου.

Οι πρώτοι πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στην δυτική Ελλάδα έφτασαν στην ορεινή Αχαΐα στην Ιερά μονή Πορετσού.

Το μοναστήρι υπάγεται στην Μητρόπολη Ηλείας και γεωγραφικά στο δήμο Καλαβρύτων του νομού Αχαΐας

Ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης φρόντισε να εξοπλίσει τους χώρους, όπου θα διαμένουν 50 πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά. Την αντίδραση των κατοίκων προκάλεσε η αιφνίδια, όπως την χαρακτήρισαν, απόφαση, αφού δεν είχαν ενημερωθεί για την εγκατάσταση.

Επιμένουν στο θέμα της θρησκείας αφού ο χώρος είναι θρησκευτικός και κοινωνικός τόπος αναφοράς. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα, ενώ η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας είναι διατεθειμένη να παρέχει φιλοξενία και σε άλλες δομές για οικογένειες προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά.

«Όταν ο Χριστός βρέθηκε πρόσφυγας στην Αίγυπτο, θα θέλαμε να τον περιφρονήσουν;» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Πύργο, με αφορμή την απόφαση της μητρόπολης να παραχωρηθούν χώροι μοναστηριών και τμήμα του οικοτροφείου, για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας, ο μητροπολίτης είπε ότι «προσφέρουμε τον 3ο όροφο του φοιτητικού οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο, τις κατασκηνώσεις στην Κάτω Μόνη Δίβρης και τη μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, στην περιοχή των Αγραμπέλων».

Σχετικά με το θέμα των μοναστηριών όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ο μητροπολίτης είπε ότι είναι κλειστά, προσθέτοντας πως «η μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, η οποία έχει ανακαινιστεί, είναι 20 χρόνια χωρίς κανένα μοναχό».

Όσον αφορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Πύργου μητέρες και παιδιά, ενώ στις κατασκηνώσεις της Κάτω Μόνης Δίβρης έφθασαν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ/Νίκη Παπαδούλα

Μοιράσου το άρθρο: