Εκδηλώσεις, συζητήσεις και παρεμβάσεις με περιεχόμενο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, έχουν προαναγγελθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα.

Επιθέσεις σε βάρος Πακιστανών στο Ρέντη

Σε ανακοίνωσή της η κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Καταγγέλλουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος Πακιστανών μεταναστών που γίνονται τον τελευταίο μήνα στην περιοχή του Ρέντη. Όπως καταγγέλλουν τα θύματα ομάδα 7-8 ανήλικων νεαρών, συνοδευόμενοι από ομάδα μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, σχεδόν καθημερινά, επιτίθενται με νεράντζια, μπουκάλια και πέτρες στα σπίτια όπου κατοικούν, στην οδό Θεσσαλονίκης στο Ρέντη, προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσουν. Άλλες φορές τους σταματούν στο δρόμο και τους επιτίθενται με ρόπαλα, ξεστομίζοντας ρατσιστικές βρισιές και απειλές. Πριν από δύο εβδομάδες μάλιστα ανάλογη επίθεση έγινε στο τζαμί του Ρέντη στην οδό Ιθάκης 63».

Επίσης η ΚΕΕΡΦΑ καλεί το Σάββατο 12 Οκτώβρη στη Διεθνή Συνάντηση και Πανελλαδική Συνέλευση που οργανώνει στη Νομική της Αθήνας, αλλά και σε συγκέντρωση τη μέρα που θα απολογείται ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος.

το πρόγραμμα του Σαββάτου
• 1μμ: Υποδοχή
• 2μμ-4μμ: Διεθνής συντονισμός Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου
Εισηγητές:
Φόλκαρτ Μόζλερ, Ξεσηκωθείτε Ενάντια στο Ρατσισμό, Γερμανία
Ντενί Γκοντάρ, Κίνηση μεταναστών χωρίς χαρτιά, Γαλλία
Mάϊκλ Σαλλάλ, Ενωμένοι ενάντια στο Μίσος, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ
Αργυρή Ερωτοκρίτου, Κίνηση για απεργιακή 8 Μάρτη
Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα”
Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας

• 6.30-8.30μμ: Δέκα χρόνια ΚΕΕΡΦΑ Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου
Δημήτρης Ζώτος, πολιτική αγωγή δίκη ΧΑ
Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Πάντειο
Γουέιμαν Μπένετ, Ξεσηκωθείτε Ενάντια στο Ρατσισμό Βρετανία
Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη
Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά
Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαια
Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείο Αγ. Σάββας

Παράλληλες συζητήσεις
• 4.30-6μμ:
Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή δίκη ΧΑ
Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή δίκη ΧΑ
Γιώργος Τσιμουρής, αναπλ. καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο
Γκόρντον Μπίφερμαν, Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες
Nίκος Κουραχάνης, συγγραφέας-διδάκτορας Πάντειο
Εύα Ηλιάδη, εργαζόμενη σε δομές προσφύγων
Μαρίνα Μορένο, Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό, Βαρκελώνη
Μάρκ Γκουτκάμπ, Συνασπισμός δράσης για τους πρόσφυγες, Αυστραλία

Πάλη ενάντια στον σεξισμό και τον ρατσισμό
Άννα Στάμου, Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος
Βαγγέλης Χατζηνικολάου, σκηνοθέτης, μέλος Proud Seniors
Φαίη Φραγκισκάτου, εργαζόμενη Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέλος απερχόμενου ΣΕΜ Αθήνας
Κώστας Τορπουζίδης, ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης

Ενάντια στον εθνικισμό και τις μειονοτικές διακρίσεις
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπλ.καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ
Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πάντειο, πρόεδρος στην Διεθνή επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Τζεμαλί Μηλιαζίμ, δάσκαλος, Ξάνθη
Ευκλείδης Μακρόγλου, δικηγόρος, Θεσσαλονίκη

Μία ημέρα νωρίτερα, Την Παρασκευή 11 Οκτώβρη στις 9 π.μ. η οργάνωση μαχητικού αντιφασισμού (ΟΡΜΑ) και ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας -Πειραιά, είχαν καλέσει «σε συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, όπου συνεχίζεται η δίκη με την απολογία Κασιδιάρη», όμως με νέα ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι θα μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

 

Μια μπάλα κατά των διακρίσεων

To Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 / 10:30 – 13:30 στο «Σεράφειο» του δήμου Αθηναίων, θα διεξαχθεί μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Πως σχετίζεται το ποδόσφαιρο με τις γυναίκες, την πάλη κατά των διακρίσεων και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών; Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την απάντηση στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και συγκεκριμένα το πρόγραμμα του Hestia FC, την πρώτη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων και μεταναστριών, στο πλαίσιο των δράσεων #FootballPeople weeks 2019, του διεθνούς δικτύου FARE. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη).

Οι εβδομάδες ποδοσφαίρου κατά των διακρίσεων #FootballPeople weeks, είναι μια παγκόσμια καμπάνια του δικτύου FARE Network, που γιορτάζει την διαφορετικότητα στο ποδόσφαιρο. Για δύο εβδομάδες από τις 10 έως τις 24 Οκτωβρίου 2019, πάνω από 150,000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε περισσότερες από 2,000 εκδηλώσεις σε πάνω από 60 χώρες παγκοσμίως, με σκοπό να αναδείξουν την θετική κοινωνική αλλαγή μέσω του ποδοσφαίρου».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, τονίζουν πως: «Με τίτλο “Μια μπάλα κατά των διακρίσεων” (A ball against discrimination) θα ξεκινήσουμε μία συζήτηση από τις 10.30 π.μ. έως 12 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων, μιλώντας γύρω από δύο θεματικούς άξονες:

– Αθλητισμός και Μεταναστευτικές κοινότητες: Η κοινωνική ένταξη μέσα από το ποδόσφαιρο, με ομιλητές εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων.

– Καλές πρακτικές ενδυνάμωσης γυναικών μέσω του αθλητισμού: το παράδειγμα της Hestia FC, της πρώτης ποδοσφαιρικής γυναικείας ομάδας στην Ελλάδα αποτελούμενη από πρόσφυγες και μετανάστριες.

Οι καλεσμένοι θα αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες καλής πρακτικής και ενδυνάμωσης και θα δοθεί η ευκαιρία να ανοίξει ένας διάλογος σχετικά με το ποδόσφαιρο και την συμπερίληψη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Θα ακολουθήσει αθλητικό παιχνίδι – εργαστήριο “Τα παιδιά παίζουν μπάλα”, από 12.30 μ.μ έως 1:30 μ.μ., στα γήπεδα μπάσκετ του Σεράφειου. Μαζί με τις αθλήτριες την Hestia FC, παιδιά ηλικίας 5-10 χρόνων θα παίξουν μπάλα, σπάζοντας τα στερεότυπα.

Είσοδος ελεύθερη / Για την συμμετοχή των παιδιών στο αθλητικό παιχνίδι είναι απαραίτητη η προεγγραφή έως την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, με αποστολή μηνύματος στο email greekforumofmigrants@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 210-8831620).

Διοργάνωση: Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Hestia FC».

Μοιράσου το άρθρο: