«Καμπανάκι» για κύκλωμα απατεώνων που εκβιάζουν τους χρήστες του διαδικτύου για δήθεν αποκάλυψη προσωπικών σεξουαλικών στοιχείων, με στόχο να τους αποσπάσουν χρήματα, κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για τη διεθνώς γνωστή απάτη, μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam». Απατεώνες στέλνουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα, e-mails, σε διάφορους αποδέκτες. Με κείμενό τους ενημερώνουν ότι έχουν υποκλέψει τους κωδικούς τους και έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή τους, υπολογιστή ή κινητό, και ότι έχουν εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό σε αυτές.

Με αυτό τον τρόπο – όπως ισχυρίζονται στο μήνυμα – έχουν ενεργοποιήσει την κάμερα των συσκευών και έχουν καταγράψει το χρήστη σε προσωπικές στιγμές του.

Εκβιάζουν στη συνέχεια τον χρήστη να τους καταβάλει 500 δολάρια σε λογαριασμό τους, σε κρυπτονομίσματα (BITCOIN) δίνοντας και προθεσμία δυο ημερών, για να διαγράψουν το βίντεο. Διαφορετικά, απειλούν ότι θα στείλουν στις επαφές του χρήστη στο email του, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, το βίντεο με το ρoζ υλικό που δήθεν κατέχουν.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες τέτοιων emails:

  • να μην καταθέτουν χρήματα
  • να μην ανοίγουν περίεργα συνημμένα αρχεία στο email τους από άγνωστους αποστολείς
  • να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης

Μοιράσου το άρθρο: