Στη Σκόπελο εξαφανίστηκε μια ολόκληρη πλαγιά, ενώ είναι στον «αέρα» το εκκλησάκι της Παναγίτσας στο Κάστρο. Σπίτια και μνημεία βρίσκονται μια ανάσα πριν τον γκρεμό, στην περιοχή, στο αρχαιότερο τμήμα της πόλης της Σκοπέλου. Τη συνδρομή της πολιτείας ζήτησε ο δήμαρχος  Χρ. Βασιλούδης.

Το φαινόμενο των κατολισθήσεων  και των καθιζήσεων στη Σκόπελο και σε άλλες περιοχές  ανέλυσε στην «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας  ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει μια συνολική έξαρση των φαινομένων και αυτό οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες, στα χαλαρά εδάφη και πετρώματα που κυρίως βρίσκονται σε οικισμούς και οδικά δίκτυα. Σε δεύτερο βαθμό στην ελλιπή συντήρηση των περισσότερων τεχνικών έργων. Πρόσθεσε επίσης ότι για την αντιμετώπιση τους χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις με απλή επισκευή ενός τεχνικού έργου σε άλλες ίσως και επανασχεδιασμός, όπως η αλλαγή θέσης ενός δρόμου.

Ειδικά για την Σκόπελο ανέφερε ότι  η κατολίσθηση  έγινε σε βραχώδες έδαφος  υπήρξαν προγενέστερες  κατολισθήσεις, σημειώθηκε σταδιακή επιδείνωση  και τώρα επήλθε η κατάρρευση του εδάφους. Οι κατασκευές που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τα περιθώρια ασφάλειας που παρέχουν πλέον.

Μοιράσου το άρθρο: