Τη διακοπή της κυκλοφορίας του τραμ από τον σταθμό Κασομούλη έως το Σύνταγμα ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών λόγω εργασιών που πρέπει να γίνουν επειγόντως για την αντιμετώπιση σοβαρής διάβρωσης στην υπόγεια κοίτη του Ιλισσού.

Η διακοπή λειτουργίας της γραμμής του τραμ αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΣΤΑΣΥ έως το τέλος της εβδομάδας.

Το σοβαρό πρόβλημα στην υπόγεια κοίτη του Ιλισσού διαπιστώθηκε τον Μάιο όταν υποχώρησε το οδόστρωμα δημοτικού χώρου στάθμευσης στην Καλλιθέα.

Τότε, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επικοινώνησε με το υπουργείο υποδομών ζητώντας να γίνει καταγραφή της κατάστασης σε ό,τι αφορά την υπόγεια κοίτη του Ιλισσού.

Από τις έως τώρα αυτοψίες έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα στην κοίτη του ποταμού, από τη σχολή της αστυνομίας επί της Λεωφόρου Μεσογείων έως τις εκβολές του ποταμού στο Φάληρο.

Η Αττική, πριν από 100 χρόνια είχε πάνω από 700 ρέματα και ποτάμια. Σήμερα εμφανή έχει μόνο 70. Οι έλεγχοι στην υπόγεια κοίτη του Ιλισσού είναι προληπτικοί, διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής Χ. Καπάνταης. Ο κ. Καπάνταης ανέλυσε την σοβαρότητα της κατάστασης και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Τα προβλήματα ξεκινούν από την δεκαετία του ’60. Από τότε και για όλα τα μεγάλα έργα της Αθήνας γίνονταν πλημμελείς και πρόχειρες μελέτες πριν από την κατασκευή τους είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν οι απαραίτητες προγραμματικές συμβάσεις προκειμένου να γίνουν οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα έργα.

Σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς η υπογειοποιημένη κοίτη του Ιλισσού εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

Για την εκπόνηση των μελετών θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα έργα και οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο υποδομών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: